Frissen Zalából

2022.01.14. 14:48

Megújult a letenyei városközpont

Lezárult a határ menti városban a "Zöldrekreációs fejlesztés a Mura városában" című projekt.

Horváth-Balogh Attila

Az új játszótér és a Mesehíd a Béci-pataknál

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A teljes beruházás 220 millió forintba került, melyhez az önkormányzat 200 millió forintot nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A beruházás keretében olyan fejlesztésekre került sor, amelyek megerősítették a városközpont kulturális, kereskedelmi és szolgáltató jellegét.

 

– Hangsúlyos szerepet kapott a projektben a zöldterületek "felfrissítése", ennek jegyében megújulhatott a Szapáry-Andrássy kastély parkja és az abban, illetve a kastély előtt helyet foglaló Kossuth-emlékhely - bocsátotta előre Farkas Szilárd polgármester. – A parkban a szakértői vizsgálattal alátámasztottan elöregedett, beteg és veszélyes fákat kivágtuk, s ültettünk helyettük 270 új növényt, melyek túlnyomó többsége a kastély mögötti területre került. A jövőben szeretnénk folytatni itt a munkát Stella grófné kertjének kialakításával. Ha képzeletben elindulunk a Béci-patak felé, akkor azt láthatjuk, hogy ott a régi játszóteret elbontottuk és modern, az uniós követelményeket kielégítő játékokat helyeztünk ki. A patakon egykoron átívelő Európa-hidat anno elmosta egy villámárvíz, ennek helyén a projekt megvalósítása során új híd épült mesékből vett illusztrációkkal, ezért elneveztük Mesehídnak. Kialakítottunk egy murvás sétányt is, melynek "végállomása" a letenyei Hóvirág Óvoda Bajcsy utcai tagóvodája. Ezek voltak a fejlesztések a várost kettészelő 7-es főútvonal északi oldalán. A déli oldalon a Béke utcában a járdák régi mederlapjait korszerű térkőburkolat váltotta fel, szabadtéri fitneszeszközöket telepítettünk, valamint a Béke- és a Bajcsy-Zsilinszky utcák között akadálymentes rámpát alakítottunk ki a mozgásukban korlátozottak részére. A termelői piac irányába is térköves sétány épült, illetve a város felé haladva térfigyelő kamerákat helyeztünk el. A program vállalkozásösztönző eleme jóvoltából pedig fából készült, árnyékolható kiülőkkel gyarapodhatott a városközpont, melyeket két vendéglátóhely elé helyeztünk ki.

 

A polgármester jelezte: a 100 százalékos támogatást jelentő 200 millió forinthoz az önkormányzat saját erőből további 20 millió forintot tett hozzá az építőanyagok drágulása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában