Embert próbáló év volt

2021.12.25. 11:38

Megteltek a nagykanizsai Jézus Szíve templom padsorai az éjféli misén (videó)

Megteltek a Jézus Szíve templom padsorai hívekkel az éjféli misén.

Horváth-Balogh Attila

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az éjféli mise hagyománya a 6. századra nyúlik vissza, amikor először tartott éjfélkor szentmisét a pápa Rómában. Ennek liturgiája alig különbözik egy hagyományos vasárnapi szentmisétől, az emelkedettebb hangulat a szokatlan időpontnak, a templomokban felállított karácsonyfáknak és betlehemi jászolnak köszönhető. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a legnépszerűbb mise egész évben, amire sok olyan ember is elmegy, aki egyébként nem jár templomba.

A hagyományos éjféli misét Várnai László esperes-plébános celebrálta, aki szentbeszédében arra emlékeztetett: a lassan mögöttünk hagyott év nagy kihívások elé állította az emberiséget, azon belül a kereszténységet is.

Az éjféli szentmisét Várnai László esperes-plébános mutatta be a nagykanizsai Jézus Szíve templomban
Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

- Emlékszünk rá, tavaly nagyon vártunk a vakcinára, azt remélve, hogy az majd elsöpri az egész világot fenyegető koronavírust - idézte fel Várnai László atya. - Ma, egy évvel később azt mondhatjuk: közelebb vagyunk a szabaduláshoz, hiszen beoltattuk magunkat, de a veszély még nem múlt el teljesen. Lassan egyfajta világháborúhoz hasonlít ez a járvány, mert a Föld minden pontján jelen van és már több millióan vesztették miatta életüket.

A plébános arra is emlékeztetett: a kereszténységre a nyugat-európai LMBTQ-mozgalmak jelentenek veszélyt azzal, hogy elvetik azt az ősi szabályt, mely alapján kizárólag egy nő és egy férfi, illetve ahogy Jézus születése is példázza, egy apa és egy anya alkothat családot. Az említett erők saját nézeteik hirdetésével éppen József és Mária szerepét, jelentőségét kérdőjelezik meg.


- A másik nagy probléma, hogy egyes nyugat-európai országokban az emberek életéből, az iskolákból, a hivatalokból, de még a templomok tornyáról is megpróbálják száműzni a keresztet, háttérbe szorítani a karácsony üzenetét, sőt, meggyalázzák még Szent Miklós püspököt is - folytatta Várnai László.

Az atya rámutatott: mindezek ellen csak állhatatossággal, hitünk buzgó gyakorlásával, személyes életpéldánkkal tehetünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában