Frissen Zalából

2021.12.01. 17:02

Madárinfluenza pusztított a keszthelyi kastélynál

A madárinfluenza miatt fel kellett számolni a Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát. A népszerű látogatóhelyen 380, különböző fajhoz tartozó állatot tartottak.

Péter B. Árpád

Az esetről először az intézmény honlapja számolt be, tudatva a látogatókkal, hogy – sajnos Madárparkunk kis lakói is áldozatul estek az országos madárinfluenza (H5N1) járványnak. Most egy időre bezárjuk a Pálmaház és a Madárpark kapuit, hogy a szükséges óvintézkedéseket elvégezzük, de jövőre remélhetőleg már újra fiókáktól lesz hangos – a terület.

Később az intézmény közleményében azt írta, hogy a madárpark munkatársai nemrégiben több állat váratlan elhullásával szembesültek, ezért a kastélymúzeum haladéktalanul lezárta a területet, és jelentette a tapasztaltakat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih). A szakhatóság laborja mindegyik elpusztult állat esetében H5N1-fertőzést igazolt, a madárinfluenza további terjedésének megakadályozásáért pedig a Nébih úgy döntött: fel kell számolni a kastély teljes madárállományát.

A további óvintézkedések idejére pedig december 31-ig zárva tartják a pálmaházat és a madárparkot.

Korábban a Nébih honlapján azt írta: a keszthelyi park nagy része hálóval fedett, a tórendszer azonban kedvelt pihenőhelye a vadon élő tőkésrécéknek, így a vadmadár- populáció fertőzésközvetítő szerepének súlyosságát igazolja ez az eset is. A Helikon Kastélymúzeum időközben jelezte: hatalmas veszteség mindez az intézménynek és a látogatóknak is, de arra törekszenek, hogy jövőre ismét megnyithassa kapuit a madárpark.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában