Védenek a jégkár ellen

2021.12.07. 14:00

Kitüntették a jégkármérséklő generátorok legjobb gépkezelőjét Zala megyében

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei igazgatósága idén is kitüntette a jégkármérséklő generátorok legjobb gépkezelőjét a megyében. Az elismerést Kiricsi Tibor kapta, aki Szentgyörgyvölgyön figyel a rendszerre.

Jóna István

Forrás: Jóna István

A jégesőkárok elleni védekezés Európában egyedüliként Magyarországon zajlik országos szinten, 2018 óta. Az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszert az agrárkamara építette ki. Zalában 6 automata és 36 ember által üzemeltetett generátor működik.

A védekezési szezon április 15-től szeptember 30-ig, 169 napig tartott idén is, és közel tízmilliárd forintos jégkárt sikerült elhárítani, tájékoztatott Sabján Krisztián megyei elnök. Az idei díjazott, Kiricsi Tibor három éve vállalta el, és azóta is szívvel-lélekkel végzi a munkát. A nyugdíjas generátorkezelő elmondta, hogy örül az elismerésnek, és a falubeliek is büszkék a munkájára, hiszen régóta nem volt jég náluk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában