Frissen Zalából

2021.11.12. 14:00

Dr. Bence Lajos kapja a Balassi-kardot

A József Attila-díjas muravidéki magyar író-költő, dr. Bence Lajos lesz a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj, a Balassi-kard egyik 2022-es kitüntetettje. Mindezt maga az alapító, Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke jelentette be.

Gyuricza Ferenc

Dr. Bence Lajos József Attila-díjas muravidéki magyar író-költő Fotó: ZH Archív/Gyuricza Ferenc

A Balassi Bálint-emlékkard Európai Irodalmi Díjat 1997-ben alapították, s évente legfeljebb két személy, egy magyar és egy idegen anyanyelvű költő kaphatja. A magyar díjazott esetén nemcsak az feltétel, hogy a magyar líra kiemelkedő alakja, a hazai vagy Kárpát-medencei irodalmi élet évtizedek óta széles körben elismert személyisége legyen a díjazott, hanem az is, hogy Balassi Bálint költészetének hatásai is megjelenjenek munkásságában. A nem magyar anyanyelvűek esetében olyan európai szellemiségű költők kaphatják az elismerést, akiknek műfordítói munkásságukban hangsúlyosan megjelenik a magyar irodalom, esetleg benne Balassi költészete is.

Dr. Bence Lajos József Attila-díjas muravidéki magyar író-költő Fotó: ZH Archív/Gyuricza Ferenc

A Balassi-kard 2022. évi kitüntetettjei dr. Bence Lajos József Attila-díjas muravidéki magyar író-költő, valamint a román műfordító Elena Lavinia Dumitru lesznek. A díjat február 14-én, Bálint napján adják át az arra érdemesítetteknek. A 65 éves dr. Bence Lajos kitüntetését többek közt azzal indokolták, hogy a szerző számos verseskötettel, novellával és esszével gazdagította a muravidéki magyar irodalmat, emellett szerkesztőként a művelődési közélet szervezésében is tevékenyen részt vesz. Gyermekverseivel a legifjabb nemzedékekkel is megszeretteti a magyar nyelvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában