Frissen Zalából

2021.11.05. 16:08

Ápolókat ismertek el – Bakon Ilona emléknap a zalaegerszegi kórházban

A tavalyi és az idei díjakat együtt adták át, így négy ápolót, asszisztenst ismertek el a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban pénteken délután. A Bakon Ilona Emléknapot 1994 óta tartják meg, ily módon megköszönve az egészségügyi szakemberek munkáját.

Mozsár Eszter

A díjazottak (első sorban): Könyvásó Zsuzsanna, Takácsné Gál Zsuzsanna, Horváthné Kiss Piroska és Némethné Kator Emőke. Mögöttük: Gasztonyi Beáta, Bankó Mariann és Dancs Jenő

Forrás: zaol.hu

Fotó: Fehér Márk

Az ünnepségen először az elismerés névadójára, Bakon Ilonára emlékezett a Bakon Ilona Alapítvány a Nővérekért kuratóriumának elnöke. Bankó Mariann felidézte, Bakon Ilona 1950-ben született, idén lenne 71 éves. A megyei kórház nővére két évig óvónőként dolgozott, utána került az egészségügyi intézménybe, s haláig itt tevékenykedett. Gyógyíthatatlan betegként fogalmazódott meg benne az alapítvány létrehozása, amit halála után édesanyja valósított meg. A szervezet két alapvető célt tűzött ki, egyrészt a szakdolgozók továbbképzéséhez nyújt anyagi támogatást, másrészt a szakmában dolgozókat ismerik el. Bankó Mariann 2004 óta látja el feladatát hat tagtársával együtt. Ez idő alatt összesen 418 fő képzését támogatták 3 millió 600 forinttal. Mint mondta, a tudományos felfedezéseknek köszönhetően az egészségügyben is nagyon fontos a folyamatos szakmai továbbképzés, az újabb és újabb technológiák, gyógyítási terápiák megismerése, a technikai eszközök kezelésének elsajátítása. Nagyon fontos, hogy lépést tartsanak a változással, amellett, hogy az ápolók kedvessége és figyelmessége már fél gyógyulást jelent.

A díjazottak (első sorban): Könyvásó Zsuzsanna, Takácsné Gál Zsuzsanna, Horváthné Kiss Piroska és Némethné Kator Emőke. Mögöttük: Gasztonyi Beáta, Bankó Mariann és Dancs Jenő
Fotó: Fehér Márk / zaol.hu

A kórház főigazgatója, Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta beszédében hangsúlyozta, Bakon Ilona kezdeményezése jól példázza, hogy bár az élet lehet rövid, a nemes ügyért létrehozott szervezet évtizedeken keresztül működhet és ismerheti el a szakmában dolgozókat. Az alapítvány ily módon ráirányíthatja a figyelmet az ápolók és asszisztensek munkájára, különösen az elmúlt két évben folyó mindennapos küzdelemben. Elmondható az is, hogy a kitüntetettek mögött egy nagyon jó csapat áll, bizonyítva a közösség összetartó erejét, az együttműködést. A rohanó világban időt kell arra szánni, hogy értékeljük a kiemelkedő teljesítményt, s az emléknap jó lehetőséget nyújt erre – mondta a főigazgató.

A rendezvényen Korcsmárné Nagy Ágnes tartott rövid szakmai előadást. A gyermekosztály ápolója saját, három évtizedes tapasztalatát osztotta meg a hallgatósággal. A hatgyermekes nővér elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy néha nehézségek árán, ám össze lehet egyeztetni az anyaságot és az oly annyira szeretett hivatást. Mindehhez emberség, empátia, becsületesség és támogató környezet, család szükséges.

Minden esztendőben osztályvezető ápolók, főorvosok, vezető asszisztensek ajánlására választja ki a kuratórium a kitüntetésben részesülőket. A pandémia miatt tavaly nem tarthatták meg ünnepséget, így most négyen vehették át a Bakon Ilona emlékérmet és oklevelet. A több évtizedes szakmai tevékenységért 2020-ban Horváthné Kiss Piroskát, az I. Belgyógyászati és Infektológiai Osztály laborasszisztensét és Némethné Kator Emőkét, a Posztoperatív és Szeptikus Sebészeti Rehabilitációs Osztály ápolóját, míg 2021-ben Takácsné Gál Zsuzsannát, a Gyermekosztály szakápolóját és Könyvásó Zsuzsannát, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály asszisztensét jutalmazták. Az elismeréseket Gasztonyi Beáta és Dancs Jenő ápolási igazgató nyújtotta át. Az ünnepi műsorban közreműködött Dezse Krisztina, az I. Belgyógyászat és Infektológia diplomás ápolója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában