Frissen Zalából

2021.10.31. 15:30

Megújult az óvoda udvara is Egerváron

Az elmúlt három esztendőben 116 millió forint támogatást nyert el az önkormányzat a Magyar falu programból.

Arany Gábor

Erről is beszélt pénteken Gyerkó Gábor polgármester, amikor a négy önkormányzat tulajdonában álló óvoda felújított udvarát jelképesen átadták. A napjainkban hat községből hetven kisgyermeket fogadó intézményben 2018-ban torna-, és sószobát alakítottak ki, és megkezdte működését a minibölcsőde is. Ez akkor a Településfejlesztési operatív programból elnyert 53 millió forintos támogatásból valósult meg. Az óvoda udvarának bővítésére a szomszédos 1000 négyzetméteres telket megvásárolta az önkormányzat, majd pedig a 2019-ben a Magyar falu programban nyert 5 millió forintos támogatásból új kerítést építettek. Következő lépésként újabb, 2020-ban elnyert hasonló összegű pályázati támogatást felhasználva kilenc szabadtéri játszóeszközt vettek és telepítettek ütést csillapító burkolatokkal a szükséges helyeken. Egyebek mellett csúszdás mászóvár, rugós hinták és babaház került az udvarra. A tervek szerint hamarosan új játéktárolót is építenek. A terület bővítése lehetővé tette azt is, hogy az óvoda gépkocsiparkolót kapjon. Ennek kiépítéséhez az önkormányzat 100 tonna mart aszfaltot vásárolt, az anyagot kedvezményesen tudták a Magyar Közúttól beszerezni. Ezzel a beruházással sikerült elérni, hogy az óvodát már nem a forgalmas 74-es főútról kell megközelíteni.

Az udvar átadását a nemzetiszín szalagra kötött masni eloldása jelezte. Középen Gyerkó Gábor és Manninger Jenő
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Az óvodát érintő fejlesztések után Gyerkó Gábor kitért a többi, Magyar falu program által támogatott fejlesztésre. Ennek legfontosabb eleme a falu központjától a várig jövőre kiépítendő gyalog- és kerékpárút, amire 40 millió forintot nyertek. Az új temetői kerítés megépítésére ötmillió forintot, a sportöltözőre hatmillió forint támogatást nyújt a Magyar falu program. Korábban ugyanebből a keretből három pályázaton nyolcmillió forintot nyertek el orvosi eszközökre, valamint 18 millió forintot kommunális gépekre két pályázaton, és ezzel nem is teljes a lista.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője az avatás kapcsán úgy fogalmazott, Egervár jó példa arra, hogy sok kis projekttel, apró lépésekkel is milyen hatékonyan lehet fejleszteni a települési infrastruktúrát, amennyiben élnek a pályázatok nyújtotta lehetőségekkel.

Ezek is érdekelhetik