Frissen Zalából

2021.10.11. 14:00

Megújították a harminc éve kötött megállapodást Zalakaroson

A városháza dísztermében ünnepélyes keretek között újították meg szombaton Zalakaros és a németországi Puchheim harminc éve kötött együttműködési megállapodását. A dokumentumot Novák Ferenc és Norbert Seidl polgármester látta el kézjegyével.

Gyuricza Ferenc

Novák Ferenc (b) és Norbert Seidl az ünnepélyes aláírást követően

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A testvérvárosi ünnepségen mindkét fél azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt három évtizednek köszönhetően a hivatalos kapcsolatokon túl baráti szálak is összekötik a két települést. Norbert Seidl Zalakaros értékeiről – a gyógy- és élményfürdőről, az ország legjobbjai közé tartozó szállodáiról és fagylaltozóiról, vagy a virágos városképről – szólva úgy fogalmazott: harminc éve is ezek voltak az indokok, amiért a német vendégek azt fontolgatták, hogy gyakrabban látogatnak el a magyarországi településre, s ez végül testvérvárosi kapcsolattá nemesedett. A harminc év rengeteg változást hozott, Magyarország 2004-ben az Európai Unió tagjává vált, azóta közös politikai család tagjai vagyunk.

Novák Ferenc (b) és Norbert Seidl az ünnepélyes aláírást követően
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Az Európai Unió több mint gazdasági támogató szervezet – hangsúlyozta Norbert Seidl. – Értékszövetség. Közös ígéret arra, hogy elfogadjuk, támogatjuk, megismerjük egymást. Garancia arra, hogy az emberi jogokat megóvjuk és megvédjük. Boldognak mondhatom magam, hogy Zalakarosban szövetségesre találtam. Számomra megnyugtató és megható érzés, ha egy olyan országba utazom, ahol ezekért a közös értékekért kiállnak.

Novák Ferenc történelmi visszatekintéssel kezdte, mint mondotta: a két nemzet közötti első békés kapcsolatépítésre már 1025 éve sor került, amikor Szent István király német földön feleségül vette Bajor Gizellát. Az elmúlt három évtized rengeteg élményt, barátságot és szakmaiságot adott a zalakarosiaknak, s ebben nemcsak a jelenlegi városvezetőknek volt fontos szerepe, de elődeiknek, dr. Herbert Kranzleinnek és Szirtes Lajosnak is. Az ünnepségen Novák Ferenc átadta a Zalakaros Városért Díjat, amivel Norbert Seidl munkáját ismerték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában