Frissen Zalából

2021.10.23. 14:40

Így telt az 1956-os megemlékezés Nagykanizsán (videó) – Frissítve

Nagykanizsán szombaton a Nagykanizsai Fúvószenekar ünnepi térzenéje nyitotta a forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést a Deák téren.

Benedek Bálint

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Benedek Bálint

Az ünnepélyes zászlófelvonást követően a város prominens személyiségei, civil szervezetek képviselői és ünneplők az 1956-os emlékkertben koszorút helyeztek el, majd a Medgyaszay Házban Cseresnyés Péter államtitkár mondott ünnepi beszédet. A politikus leszögezte: a forradalom és a szabadságharc egész Magyarországé volt, együtt mozdult a fővárossal a vidék is, minden városban, minden faluban a szabadság, az igazságosabb élet után nyúltak a közösségek a maguk eszközeivel.

Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

- Nincs kétségem afelől, hogy a magyarság eltaposhatatlan – folytatta. – De, most az egyszer, elérhetnénk, hogy az idő kerekét ne oda-vissza kelljen forgatnunk, hanem egyenesen haladhassunk tovább. Most az egyszer megszakíthatnánk a láncot, hogy ügyek, értékek, generációs lehetőségek ismét mártírrá váljanak, és maradhatnánk az országépítés, a nemzetépítés pályáján. A kulcs ehhez? Semmi más, csak a szabadságunk megőrzése, a kizárólagos nemzeti önrendelkezés megtartása. Ha ehhez elszántság kell, tekintsünk 1956 hőseinek emlékére, és főhajtásunk legyen egyben fogadalom, hogy a kivívott szabadságunkat soha többé nem hagyjuk elvenni.

Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

Ezt követően az Imre Sándor Szeretetszínház 56 perc című előadását láthatta a közönség. Majd az intézmény előtt egy korhű Csepel teherautónál a Kanizsai Fiatalok Közösségének tagjai is megemlékeztek a 65 évvel ezelőtti eseményekről. A rendezvényt lezáró fáklyás emlékező séta kora este indult a Kórház kápolnától, az 1956-os emlékkerten át a Deák térre.

Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában