Frissen Zalából

2021.10.14. 18:00

A szakképzési rendszerrel ismerkedtek a pedagógusok Zalaegerszegen

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara október 12-14. között Pályaorientációs Szakmai Napokat rendezett a megye három nagyvárosában. Kedden Keszthelyen, szerdán Nagykanizsán, míg csütörtökön Zalaegerszegen várták az általános iskolák képviselőit, tanárait, hogy átfogó képet mutassanak a szakképző iskolákról, a szakképzés változásairól.

Jóna István

Borda Zoltán, a Ganz Ábrahám Technikum szakmai munkát segítő vezetője mutatja be az autószerelő műhelyt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A kamara immár ötödik éve szervez a pályaválasztást segítő pedagógusoknak, általános iskolás, hetedik-nyolcadikos osztályfőnöknek szakmai napot a megye három nagyvárosában – tájékoztatott Bangó-Rodek Viktória, a kamara stratégiai koordinátora.

– Az a cél, hogy segítsünk a pedagógusokat abban, hogy a pályaválasztás előtt álló diákokat és szülőket ők is megfelelően tudják tájékoztatni a szakképzési rendszerről. Tapasztalataink szerint a információs napon szerzett ismeretanyagból sokféle irányt tudnak felvázolni a pályaválasztás előtt állóknak – fogalmazott Bangó-Rodek Viktória.

Borda Zoltán, a Ganz Ábrahám Technikum szakmai munkát segítő vezetője mutatja be az autószerelő műhelyt
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Elhangzott, hogy a pedagógusoknak nehéz dolguk van, mivel a rendszer változásait nehéz követni. Ezért kiadványokkal, rendezvényekkel friss és hiteles információkkal próbálnak segíteni a kamara munkatársai a pályaválasztásban.

A pályaorientációs szakmai nap házigazdája a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara volt, a programot a Zala Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szervével, és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrummal közösen tartották.

– Rohamosan változik a szakképzés, így fontos, hogy a pedagógusok tisztán lássák a helyzetet. Azt szeretnénk elérni, hogy a tanulók a szakképzésbe jöjjenek, és egyben ki tudják szolgálni a gazdaságnak a szakemberigényét – mondta Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója, aki emellett az ágazati- és szakirányú oktatásról és az ösztöndíjakról beszélt.

A program résztvevői ellátogattak a Ganz Ábrahám, a Báthory István, Széchenyi István, Deák Ferenc és a Csány László Technikumokba és megismerkedtek az intézményekben folyó szakmai képzéssel. A tanműhelyekben belepillanthattak a gyakorlati képzési módszerekben is.

A három városban összesen nyolcvanan vettek részt a pályaorientációs napon. A megyeszékhelyen, csütörtökön tartott programon 18 intézményből 25 pedagógus ismerkedett a szakképzés lehetőségeivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában