Frissen Zalából

2021.10.20. 12:00

A keszthelyi Ranolder-iskola is csatlakozott a kezdeményezéshez

Hétfőn gyerekek könyörögtek fél órán át a békéért és az egységért a Föld szinte minden pontján. A mozgalom útnak indítói szerint, ha egymillió fiatal imádkozza a rózsafüzért, a világ megváltozik.

Péter B. Árpád

Az imaóra közreműködői dr. Udvardy Györggyel, Tál Zoltán plébánossal és Őry Gáborral

Fotó: Halász

A kezdeményezés Venezuelából, keresztény közösségektől indult, miután 2005 nyarán megtapasztalták az ima és a Szűzanya erejét. Történt ugyanis, hogy miközben gyermekek közösen imádkozták a rózsafüzért, a mellettük levő asszonyok kézzelfoghatóan érez­ték Szűz Mária jelenlétét.

Napjainkra a kezdeményezés nemcsak Dél-Amerikában, hanem az egész világon elterjedt. Kiinduló gondolata pedig Szent Pió atya egyik fontos kijelentése: „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni”. A Földet átfonó imaórát mindig októberben, a rózsafüzér hónapjában tartják.

A Veszprémi Főegyházmegyében idén is több intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük a keszthelyi Ra­nolder János Római Katolikus Általános Iskola, immár harmadik éve. Az imaalkalmat dr. Udvardy György érsek vezette a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban.

Az imaóra közreműködői dr. Udvardy Györggyel, Tál Zoltán plébánossal és Őry Gáborral
Fotó: Halász

A főpásztor arról is beszélt, a rózsafüzér egyszerre meditatív imádság, melyben Jézus életének eseményein elmélkedünk, ugyanakkor sodró lendületű is, ami hitünk középpontja felé vezet bennünket.

– A gyerekek megtapasztalják, mit jelent együtt imádkozni, megérzik ennek emberi oldalát, hogy milyen kiállni mások elé, vezetni az imádságot vagy együtt mondani másokkal ugyanazt a szöveget – fogalmazott dr. Udvardy György, aki arra buzdította a gyerekeket, hogy imádkozzák minél gyakrabban a rózsafüzért. – Akik naponta imádkozzák a rózsafüzért, vagy annak legalább egy részét, annyira kötődnek a Jóistenhez, hogy biztosan jó döntéseket tudnak hozni, állhatatosak maradnak, és mindig készek kiállni a jóért és az igazságért. Legyetek ilyen emberek! – buzdította a résztvevőket a főpásztor.

Őry Gábor, a Randolder-iskola igazgatója azt hangsúlyozta, hogy keresztény értelemben vett közösséggé, tehát Krisztus gyermekeivé válunk az imádságban.

– Az ima azt is kifejezi, hogy nemcsak a fiatalok, hanem a felnőttek is gyermeki őszinteséggel és rácsodálkozással fordulnak az Úrhoz – fogalmazott a direktor, aki a diákjaival együtt kérte: Rózsafüzér Királynője, könyörögj érettünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában