Frissen Zalából

2021.09.17. 10:00

Öt zalai kistelepülés szennyvízkezelési gondjait oldották meg

Öt zalai kistelepülés szennyvízkezelési problémáit oldja meg az a pályázati projekt, aminek csütörtökön tartották sajtótájékoztatóval egybekötött helyszínbejárását az egyik érintett községben.

Gyuricza Ferenc

Kámán László (balról), Kósa Lilla és Stokker Balázs az egyik, Kerkakutasra telepített tisztítóberendezésnél

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Kerkakutas, Kerkafalva, Alsó- és Felsőszenterzsébet, valamint Magyarföld önkormányzatai még évekkel ezelőtt kötöttek szennyvízkezelői társulási megállapodást, illetve nyújtottak be pályázatot egyedi szennyvíztisztító berendezések telepítésére. A több mint 172 millió forint értékű programhoz 90 százalékos támogatást nyertek, ez közel 155 millió forintot tett ki, így a csatlakozó ingatlantulajdonosoknak mindössze 150 ezer forinttal kellett hozzájárulniuk a beruházáshoz.

– Az öt településen összesen 116 ingatlant érintett a fejlesztés – foglalta össze Kósa Lilla, a csesztregi önkormányzati hivatal kereskedelmi és igazgatási ügyintézője, a pályázati projekt koordinátora. – A beruházás során 114 egyedi szennyvíztisztító berendezést telepítettek. A két szám közötti különbség oka, hogy kettő olyan berendezésünk is akad, amelyik két-két ingatlant lát el.

Kámán László (balról), Kósa Lilla és Stokker Balázs az egyik, Kerkakutasra telepített tisztítóberendezésnél
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Kámán László kerkakutasi polgármester, a társulási tanács elnöke arról beszélt, hogy ezekben a kis falvakban csak az egyedi szennyvíztisztító berendezések telepítésével lehetett megoldani a szennyvízkezelés problémáját. Egy csatornahálózat kiépítése nemcsak jóval nagyobb anyagi terhet jelentett volna az érintettek számára, de ezekben az alacsony lakosságszámú falvakban egy új hálózathoz a kilométerenként előírt rákötésszámot sem tudták volna garantálni. Kámán László szerint a szennyvízkezelés ugyanakkor egyre növekvő problémát jelentett a térségben, ezért mindenképpen szükség volt valami megoldásra. A lehetséges alternatívák közül legjobb megoldásnak az egyedi tisztítók telepítése tűnt.

Stokker Balázs csesztregi jegyző pedig azt emelte ki, hogy egy hosszas folyamat ért véget az üzemeltetési engedély kiadásával, hiszen maga az előkészítés is éveken át zajlott. A benyújtott pályázat sikeres elbírálását tanúsító támogatói okiratot 2019-ben kapta meg a társulás, amit az építési munkálatok szinte azonnali megkezdése követett. A berendezéseket 2020 végére sikerült maradéktalanul telepíteni, azóta már a próbaüzemeltetési szakasz is sikeresen lezárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában