Frissen Zalából

2021.09.03. 17:35

Nagyobb sebességre kapcsol a magyar-horvát-szlovén együttműködés

Még szorosabbra fűzik együttműködésüket a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara, a Kapronca-Körös Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Nagykanizsa önkormányzata, valamint a dél-zalai és nyugat-somogyi térséggel szomszédos horvátországi, illetve szlovén települések önkormányzatai egy gazdasági régió kialakítása érdekében.

Horváth-Balogh Attila

Irena Kovačič, a Kapronca-Körös Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke együttműködési megállapodást írt alá

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Az együttműködés perspektíváját a Nagykanizsán megépítendő science park, valamint a Murakeresztúrhoz tervezett új határátkelő és híd adja, amely összeköti majd az említett mikrorégiókat, a remények szerint egyfajta gazdasági szimbiózist hozva létre. Többek között ez is elhangzott a 20 éves Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara ünnepi közgyűlésén és gazdasági fórumán tegnap a Honvéd Kaszinóban. Az ünnepségen – melyen a politikai élet és a diplomácia képviselői mellett részt vettek Csáktornya, Varasd, Lendva és Muraszombat önkormányzati vezetői – elismeréseket is átadtak.

Kitüntetők és kitüntetettek (balról-jobbra): Győri János, Vékási Zsolt, Wilheim Dávid, dr. Parragh László, Musits Róbert, dr. Polay József, Papócsi György, Novák Zsolt és ifjabb Halasi János
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A megjelenteket elsőként dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte, aki beszédében előbb a szervezet múltjáról, célkitűzéseiről, eredményeiről, majd terveiről adott áttekintést.

– Ma emlékezünk és egyben felvillantjuk egy fantasztikus jövő lehetőségét, melynek alapja a dél-zalai városba tervezett science park – bocsátotta előre dr. Polay József. – A Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központja a jövő iparágai mérnökeinek képzésébe kapcsolódik be, így lesz Kanizsa a körkörös gazdaság mintavárosa. Ezzel páratlan lehetőség nyílik mindannyiunk számára, azt szeretnénk, ha az említett magyar-horvát-szlovén térség Nagykanizsa vezetésével a körkörös gazdaság minirégiójává válhatna. Ha ez sikerül, olyan innovatív iparágakat csábíthatunk a térségbe, amelyek 25-30 évre az élre repítik régiónk gazdaságát. A jövőkutatók azt mondják, egy jó science park még 100 kilométeres körzetben is képes jelentős pozitív hatást kiváltani. Mi ennél közelebb vagyunk egymáshoz, használjuk ezt ki.

Irena Kovačič, a Kapronca-Körös Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke együttműködési megállapodást írt alá
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Ezt követően dr. Parragh László méltatta a kanizsai kamara munkáját, az országos kamara és a kormány együttműködéséről beszélt. Ezt követően még Cseresnyés Péter miniszterelnöki biztos, Balogh László, Nagykanizsa polgármestere, Dr. Mladen Andrlić horvát, valamint dr. Marjan Cencen szlovén nagykövet és Magyar József Zoltán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára is beszédet mondott, mindannyian üdvözölték, hogy az eddig főleg kulturális és oktatási területeken létező jó együttműködés mostantól gazdasági szintre léphet. Ratimir Ljubit, Kapronca-Körös megye alispánja pedig bejelentette: mindent elkövetnek annak érdekében, hogy mihamarabb folytatódjon a Zágrábot Kaproncával összekötő autópálya építése Kotoriba, Murakeresztúr és Nagykanizsa irányába, bekapcsolva a térséget a horvát és a magyar főváros közötti gazdasági vérkeringésbe

Az eseményen együttműködési megállapodást is aláírt dr. Polay József, valamint Irena Kovačič, a Kapronca-Körös Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Átadták a kanizsai kamara hagyományos elismeréseit is. Az „Év vállalkozása” díjat a Hidrofilt Kft., a Sperbank Magyarország Zrt. nagykanizsai fiókja, illetve a LOG OILTOOLS Kft. érdemelte ki, az „Év vállalkozója” címet pedig a G. Wilheim Kft., az RK Tűz-Őr Kft., a Möbel-Holz Bt. és az IMRO-DDKK Nonprofit Kft. képviselői vehették át.

A rendezvényen Dr. Parragh László „Magyar Gazdaságért Díj”-jal ismerte el dr. Polay József munkásságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában