Frissen Zalából

2021.09.10. 06:50

Mostantól nem létesülhet akárhol munkásszálló Zalaegerszegen

A jövőben mindig Szent Sebestyén napjához, január 20-hoz kapcsolódva adják át a sporthoz kapcsolódó városi kitüntetéseket.

Arany Gábor

A volt KISZÖV-székház felújítása már elkezdődött

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Erről is döntöttek a képviselők a szerdai közgyűlésen – számolt be sajtótájékoztatóján Balaicz Zoltán polgármester. A javaslatok benyújtásának határideje a megelőző év október 31. lesz. Elhangzott: az Év Sportolója elismerés, valamint a Sport Mecénása díj átadását korábban mindig más alkalmakhoz kapcsolva szervezték meg.

A volt KISZÖV-székház felújítása már elkezdődött
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A képviselők módosították a munkásszállások létrehozásának engedélyezését érintő rendeletet. Az elmúlt években négyezernél több új munkahely jött létre a városban, emiatt az ország más részeiből vagy épp határon túlról érkeznek munkások

A folyamatot követve több munkásszállást kezdtek működtetni zalaegerszegi vállalkozók, ezek azonban több helyen a környékbeliek nyugalmát zavarták. Ezért szabályozták a munkásszállások kialakításának lehetőségét. Eddig ugyanis azon városi övezetekben, ahol turisztikai szálláshelyek működhettek, munkásszállások is létesülhettek. Az új szabály szerint a nagyvárosias, a kisvárosias, a kertvárosias, a falusias lakóterületeken, a városközpontban, valamint az intézményi övezetekben nem engedélyezik a munkásszállások létrehozását. A már meglévők működését azonban ez nem érinti. A polgármester ígérte, vizsgálni fogják az ilyen célra hasznosított ingatlanokat, és fellépnek abban az esetben, ha azokat nem munkásszállóként jelentik be, de láthatóan mégis akként működtetik.

A testület elfogadta az idei, első félévi gazdálkodásról szóló beszámolót. Tavaly még 4,5 milliárd forint helyi iparűzési adóbevétele volt a városnak, azonban az egyéni vállalkozók, illetve a kis- és középvállalkozások esetében a kötelezettség a 2021-re központilag elrendelt adókedvezmény miatt felére csökkent. Ily módon ez évre csak 3,4 milliárd forint adóbevételt tervezhetett a megyeszékhelyi önkormányzat.

Képviselő-testületi döntés alapján eztán több városon kívüli gyermeket fogadhatnak a megyeszékhelyi bölcsődék. Az eddig 15 százalékról 20-ra nőtt a helyi bejelentett lakcímmel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező igénylők befogadásának lehetősége.

A polgármester szólt arról is, hogy állami támogatásból hamarosan elkezdődhet a volt tiszti klub épületének felújítása. Emellett a tervekben szerepel az egykori mérlegház visszaépítése és az 1787-es első városháza megújítása is. Ami már látható: elkezdődött a volt KISZÖV-székház, az 1858-ban épült egykori Korona Szálló felújítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában