Frissen Zalából

2021.09.21. 11:44

Hogy ne felejtsünk – Alzheimer-világnap Zalaegerszegen

Az Alzheimer-világnap alkalmából zenés foglalkozást tartottak kedd délelőtt a Keresztury Dezső VMK előtti téren. A szabadtéri rendezvényre, a környékről, a nyugdíjasklubokból és a Zalaegerszegi Gondozási Központból érkeztek résztvevők.

Mozsár Eszter

20210921 Zalaegerszeg Nem vagy egyedül – Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata és Idősügyi Tanácsa rendezvénye az Alzheimer világnap alkalmából ZalaiHírlap ZH Katona Tibor KT

A zene erejét hívta segítségül a felkért előadó, aki interaktív módon játékos mondókákkal, történetekkel, egyszerű hangszerekkel és dalokkal tornáztatta meg szellemileg a hallgatóságot. Lélekhang címmel Fasching Zsuzsanna, a Savaria Egyetemi Központ Zenepedagógia Tanszék adjunktusa tartott foglalkozást. A zeneterápiát egyébként rendszeresen alkalmazzák a demens betegek kezelésében.

Zalaegerszeg önkormányzata és az Idősügyi Tanács negyedik alkalommal emlékezett meg a világnapról – tájékoztatta lapunkat Gecse Péter alpolgármester. 2018-ban és 2019-ben sétára és tematikus előadásokra várták az érdeklődőket. Tavaly örömtánccal hívták fel a társadalom figyelmét a betegségre. Fontos, hogy a nyugdíjasok összetartsák közösségeiket, ezek a rendezvények jó alkalmak arra, hogy az egészséges életmód, a mozgás, a megelőzés legyen a központban. Elengedhetetlen továbbá, hogy az orvostársadalom, a civilszervezetek és a politikusok együtt gondolkodjanak. A családokra sok plusz terhet ró a demenciával küzdők megfelelő ellátása, így nekik minden segítséget meg kell adni, mondta az alpolgármester.

 

A Nemzetközi Alzheimer Társaság először 1994. szeptember 21-én hirdette meg a világnapot. A kezdeményezéshez azóta több, mint 80 ország tagszervezete csatlakozott. A társaság minden évben ezen a napon teszi közzé a demenciával kapcsolatos adatait és szakmai ajánlásait. Az adatok némileg riasztóak: az Európia Unióban jelenleg 10 és fél millió ember küzd ezzel a betegséggel, Magyarországon 250 ezer beteget tartanak nyilván.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában