Frissen Zalából

2021.09.20. 14:00

Felszentelték a Házasok útját Homokkomáromban

Vasárnap az ünnepi szentmisét követően felszentelték a 16 stációból álló Házasok útját a helyi kegytemplom árnyékában. A sétaút az életre szóló házasság főbb állomásait foglalja össze.

Korosa Titanilla

Varga László megyés püspök szentelte fel Házasok útját Fotó: Korosa Titanilla

A homokkomáromi az országban a tizedik „házaspárok útja”, mely a Magyar Házas Hétvége Közösség Nagykanizsai Régió tagjainak kezdeményezésére és munkájával jött létre.

Arányi Zoltán plébános elöljáróban elmondta, hogy megkereste a Schmitt házaspár, a Magyar Házas Hétvége Közösség Nagykanizsai Régiójának felelősei, hogy szeretnének Házasok útját állítani a kegytemplom mellé. A kezdeményezést örömmel fogadta, hiszen a homokkomáromi az egyik legismertebb Mária-kegyhely, a Házasok útja pedig hozzájárul a kegyhely további híréhez, és lelkiségét is növeli, ha emiatt külön is felkeresik.

Varga László megyés püspök szentelte fel Házasok útját Fotó: Korosa Titanilla

– A Házas Hétvége Közösség a házaspárok nemzetközi közössége, Nagykanizsán is működik csoportja, melynek 21 éve vagyunk a tagjai – erről már a kezdeményező Schmitt Attiláné Valéria beszélt. – Célunk, hogy javítsunk a házasságunkon, hiszen ha egy autó is meghibásodik, szervizre van szüksége, s ha javítva is, de jó marad. Ezt a szerepet tölti be a Házas Hétvége Közösség is. Együtt beszéljük meg problémáinkat, örömeinket, s figyelünk egymásra, hogy házasságunk még gazdagabb legyen a hosszú évek alatt. Közösségünk felöleli a jegyeseket, tartunk számukra oktatást, de odafigyelünk az özvegyekre is. Férjemmel mindketten Homokkomáromban születtünk, a helyi kegytemplom közel áll a szívünkhöz. A sétaút ötlete Óbudaváron fogalmazódott meg bennünk, itt készült az országban először házaspárok útja, s minden alkalomkor, mikor ott jártunk, feltöltődve érkeztünk haza. Olyan érzésünk volt, hogy hittől függetlenül ezt a kezdeményezést mindenkinek meg kellene ismernie, hiszen bárkinek adhat pozitív töltetet a házasságához. Úgy gondoltuk, hogy itt, a kegytemplom alatti részen adja magát a hely, hogy kialakítsuk a Házasok útját. A plébános támogatta elképzelésünket. Emellett nagyon jó közösség van mögöttünk, erkölcsi és anyagi támogatást is nyújtottak a sétaút elkészítéséhez, együtt végeztünk minden munkát.

Schmitt Attila mindezt azzal egészítette ki, hogy a házasságban élők találkoznak nehézségekkel, vannak hibák, sokszor elsiklanak a párok egy-egy dolog felett. A közösségben igyekeznek felszínre hozni a gondokat, és javítani a nehezebb élethelyzeteken.

A Házasok útjának első állomása a megismerkedés, majd ezt 15 stáció követi, melyek a házasság fontos eseményeit, feladatait, nehézségeit, korszakait jelenítik meg. Minden látogatónak szól, hiszen a fiataloktól az idősebbekig mindenki megtalálhatja a maga állomását. A táblákon olvasható idézetek, feladatok ösztönzést adhatnak arra, hogy a párok életük egyes mérföldkövein elgondolkodjanak és beszélgessenek egymással.

A szentmisét Varga László kaposvári megyés püspök celebrálta, aki örömét fejezte ki a házaspárok útja kezdeményezés kapcsán, ami – reményei szerint – erőt, gyógyulást, bátorítást hoz azoknak, akik végigjárják. A szentmisét követően a megyés püspök felszentelte a sétautat, majd a résztvevők mindegyik stációnál felolvasták a hozzájuk tartozó gondolatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában