Frissen Zalából

2021.09.08. 14:00

December végén nyithat a termelői piac Zalaegerszegen

A város piaca mellett épül az EU TOP-pályázatának támogatásával, 718 millió forintos költséggel a Helyi Termelői és Kézműves Piac – Göcsej Tudásközpont, amit várhatóan idén december végén adnak át.

Arany Horváth Zsuzsa

Bejárták az épülő piacot. A kép előterében Lázár János, Balaicz Zoltán és dr. Sifter Rózsa

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Az épületet sajtóbejárás keretében tekintette meg tegnap Lázár János, a Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagja, Balaicz Zoltán polgármester, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Tolvaj Márta polgármesteri főtanácsadó, Böjte Sándor városrészi képviselő és Horváth István, a Vásárcsarnok vezetője. A termelői piac árusítási és kóstolási lehetőségek, a göcseji étkek előállításának tanulási színtere lesz, a benne helyet kapó bisztró csak 50 km-nél nem messzebbről származó alapanyagból készített ételeket kínálhat. Az emeleten hagyományos gasztronómiai eljárásokat lehet elsajátítani.

Bejárták az épülő piacot. A kép előterében Lázár János, Balaicz Zoltán és dr. Sifter Rózsa
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Lázár János a bejárás előtt elmondta: az energia- és a bankszektor magyar kézbe kerülése után a hazai gyártási alapú élelmiszerellátás megszervezése a feladat, hiszen ez a záloga az egészséges ételek fogyasztásának, valamint az élhető vidéki települések újraéledésének. Ma a 3200 településből 800-1000 az elnéptelenedés szélén áll, ami szerinte összefügg a növénytermelés és az állattenyésztés beszűkülésével. Ma Magyarország élelmiszeripari termelési potenciálja nemcsak a 10 milliós hazai lakosság ellátására képes, hanem további 10 millió emberére is, mondta, ez köszönhető a természeti adottságoknak. A piac az értékesítés színtereként járul hozzá a vidéken élők lokális boldogulásához. Lázár János szeretné, ha a külföldi áruk minőségét hathatósabban ellenőrizné a fogyasztóvédelem.

Balaicz Zoltán az egészséges termékek otthonaként mutatta be a piacot és megköszönte a létrejöttéért dolgozók munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában