Frissen Zalából

2021.09.23. 07:00

Bírálatot és -kóstolót tartottak Becsehelyen, a Miklós család ötvenöt fajtáját mutatták be

A település faluházában a hazánkban egyre kevésbé kuriózumnak számító, eredendően délszaki gyümölcsfaj, a füge került terítékre – szó szerint.

Horváth-Balogh Attila

Leveses, szép bélzetű, gusztusos és még ízletes is – sok szempontot mérlegeltek az értékelők

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Horváth-Balogh Attila

Ugyanis a Miklós család – idősebb Miklós Ákos, Miklós Ákos Márton és Miklós Dorottya – élvezve az önkormányzat támogatását, a Nébih szakemberei, valamint érdeklődő termelők, hobbikertészek és más üzleti partnerek részvételével fügefajta-bemutatót, -kóstolót és -bírálatot rendezett. A feladat nagyon összetett és precizitást igénylő volt: állagra, ízre és színre is értékelni kellett az egyes fajtákat, hogy a későbbiekben kiválasszák közülük azokat, amelyek a leginkább bírják a pulton tartást. Egyébként Miklósék több száz fajtával, valójában géngyűjteménnyel rendelkeznek, amelyek közül két tájjellegű fajta elismertetését és fajtajegyzékbe kerülését kezdeményezték. De erről később.

Leveses, szép bélzetű, gusztusos és még ízletes is – sok szempontot mérlegeltek az értékelők
Fotó: Zalai Hírlap

– Ennyiféle fügét én még életemben nem kóstoltam, mint amennyit vélhetően most fogok, és ezt Miklós Ákoséknak köszönhetjük, akik a fügefajta-gyűjtemény mellett Magyarország első, üzemi méretű, több hektáros kiviültetvényét is létrehozták a község szőlőhegyén – mondta köszöntőjében Németh Géza, Becsehely polgármestere. – Mi, akik itt élünk gyerekkorunk óta, naponta jártunk azon a területen, és soha nem tűnt fel nekünk az értéke. Jöttek aztán Miklósék Tatabányáról, és páratlan, országosan is egyedülálló dolgot valósítottak meg ott, amire Becsehely nagyon büszke.

Miklós Ákos Mártontól megtudtuk: közel 400 fajta füge alkotja a gyűjteményét, melyből most 55-öt hozott el a bírálatra, ennyi érik most egyszerre.

Az egyik új tájfajta, a kútfeji lila
Fotó: Horváth-Balogh Attila / Zalai Hírlap

– Néhány éve rendeztünk már ilyen fajtabemutatót, de tudjuk, hogy egy mérés nem mérés, ezért most újra szerveztünk egy kóstolóval egybekötött bírálatot annak érdekében, hogy kiválasszuk azokat a fajtákat, amelyek színre tetszetősek, ízletesek, ugyanakkor jól tűrik a szállítást és a polcon tartást is – mondta a fiatal szakember. – Ezek lesznek ugyanis azok, amelyek nagyobb területen, kereskedelmi célra is jól, kellő biztonsággal ter­meszthetők. Sajnos a hazánkban elterjedt fajták túlnyomó többsége nem jól tárolható, puhaságuk miatt szedés után gyakran rögtön mennek a cef­rébe.

Dr. Szani Zsolt, a Nébih témavezetője szerint üdvös lenne, ha a hagyományos hazai gyümölcsfajok mellett a belföldi piac füge- vagy kiviigényét is ki lehetne elégíteni hazai ültetvényekről, aminek elengedhetetlen feltétele, hogy legyenek a magyar éghajlati és talajadottságoknak megfelelő fajták.

– A magyarországi fügefajtajegyzék a Miklós családnak köszönhetően két fajtával, a kútfeji lilával és az egerszegi sárgával bővült nemrég, amiket ők regisztráltattak – tudtuk meg a szakembertől. – Ezek olyan tájfajták, amelyek itt, a térségben már több évtizede vagy akár évszázada jelen vannak és viszonylag nagy termésbiztonsággal rendelkeznek.

Szili Ferenc, a Nébih Pölöskei Fajtakísérleti Állomásának vezetője pedig azt mondta: a nagyáruházak polcain gyakran lát külföldről behozott méretes, zöld, nem feltétlenül jó ízű fügéket meglehetősen magas áron – ha itthon is lehet jóval finomabb fügét termelni, akkor miért ne tennénk meg?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában