2021.09.23. 07:00
Bírálatot és -kóstolót tartottak Becsehelyen, a Miklós család ötvenöt fajtáját mutatták be
A település faluházában a hazánkban egyre kevésbé kuriózumnak számító, eredendően délszaki gyümölcsfaj, a füge került terítékre – szó szerint.
Leveses, szép bélzetű, gusztusos és még ízletes is – sok szempontot mérlegeltek az értékelők
Forrás: Zalai Hírlap
Fotó: Horváth-Balogh Attila
Ugyanis a Miklós család – idősebb Miklós Ákos, Miklós Ákos Márton és Miklós Dorottya – élvezve az önkormányzat támogatását, a Nébih szakemberei, valamint érdeklődő termelők, hobbikertészek és más üzleti partnerek részvételével fügefajta-bemutatót, -kóstolót és -bírálatot rendezett. A feladat nagyon összetett és precizitást igénylő volt: állagra, ízre és színre is értékelni kellett az egyes fajtákat, hogy a későbbiekben kiválasszák közülük azokat, amelyek a leginkább bírják a pulton tartást. Egyébként Miklósék több száz fajtával, valójában géngyűjteménnyel rendelkeznek, amelyek közül két tájjellegű fajta elismertetését és fajtajegyzékbe kerülését kezdeményezték. De erről később.
– Ennyiféle fügét én még életemben nem kóstoltam, mint amennyit vélhetően most fogok, és ezt Miklós Ákoséknak köszönhetjük, akik a fügefajta-gyűjtemény mellett Magyarország első, üzemi méretű, több hektáros kiviültetvényét is létrehozták a község szőlőhegyén – mondta köszöntőjében Németh Géza, Becsehely polgármestere. – Mi, akik itt élünk gyerekkorunk óta, naponta jártunk azon a területen, és soha nem tűnt fel nekünk az értéke. Jöttek aztán Miklósék Tatabányáról, és páratlan, országosan is egyedülálló dolgot valósítottak meg ott, amire Becsehely nagyon büszke.
Miklós Ákos Mártontól megtudtuk: közel 400 fajta füge alkotja a gyűjteményét, melyből most 55-öt hozott el a bírálatra, ennyi érik most egyszerre.
– Néhány éve rendeztünk már ilyen fajtabemutatót, de tudjuk, hogy egy mérés nem mérés, ezért most újra szerveztünk egy kóstolóval egybekötött bírálatot annak érdekében, hogy kiválasszuk azokat a fajtákat, amelyek színre tetszetősek, ízletesek, ugyanakkor jól tűrik a szállítást és a polcon tartást is – mondta a fiatal szakember. – Ezek lesznek ugyanis azok, amelyek nagyobb területen, kereskedelmi célra is jól, kellő biztonsággal termeszthetők. Sajnos a hazánkban elterjedt fajták túlnyomó többsége nem jól tárolható, puhaságuk miatt szedés után gyakran rögtön mennek a cefrébe.
Dr. Szani Zsolt, a Nébih témavezetője szerint üdvös lenne, ha a hagyományos hazai gyümölcsfajok mellett a belföldi piac füge- vagy kiviigényét is ki lehetne elégíteni hazai ültetvényekről, aminek elengedhetetlen feltétele, hogy legyenek a magyar éghajlati és talajadottságoknak megfelelő fajták.
– A magyarországi fügefajtajegyzék a Miklós családnak köszönhetően két fajtával, a kútfeji lilával és az egerszegi sárgával bővült nemrég, amiket ők regisztráltattak – tudtuk meg a szakembertől. – Ezek olyan tájfajták, amelyek itt, a térségben már több évtizede vagy akár évszázada jelen vannak és viszonylag nagy termésbiztonsággal rendelkeznek.
Szili Ferenc, a Nébih Pölöskei Fajtakísérleti Állomásának vezetője pedig azt mondta: a nagyáruházak polcain gyakran lát külföldről behozott méretes, zöld, nem feltétlenül jó ízű fügéket meglehetősen magas áron – ha itthon is lehet jóval finomabb fügét termelni, akkor miért ne tennénk meg?