Frissen Zalából

2021.09.07. 14:00

A megmaradás és a gyarapodás az új őrségi esperes célja

A hívek lélekszámát tekintve a legkisebb református egyházmegyénk az őrségi, a földrajzi elhelyezkedését illetően viszont a legnagyobb, ugyanis Vas megye mellett Zala területének mintegy kétharmada is hozzá tartozik. Szombaton új esperest iktattak be az élére.

Gyuricza Ferenc

A beiktatási ünnepségre azért került sor, mert a református egyház vezető tisztségviselői személyére tavaly választást írtak ki. Ennek során Szabadi István körmendi lelkipásztor kapta meg a bizalmat, így ő váltja tisztségében a leköszönő Szakál Pétert.

Szabadi István, az őrségi református egyházmegye új esperese
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A vasi kisváros református templomában megtartott hétvégi ünnepi istentiszteleten Steinbach József püspök végezte el a beiktatást, aki igét is hirdetett. Ennek során arról beszélt, hogy amikor „ellenszélben küszködünk”, egyedül az Úrban lehet bizodalmunk.

Szabadi István 33 éve került Körmendre, előtte a szentgotthárdi gyülekezetnek volt lelkipásztora. Esperessé választása előtt az őrségi egyházmegye főjegyzője és espereshelyettese volt, illetve őt tekinthetjük a rangidős lelkipásztornak is. Szabadi István székfoglaló beszédében kiemelte: esperesnek lenni, azaz vezetővé válni nemcsak rangot jelent, hanem óriási feladattal is jár. Bár a református egyházmegye híveinek száma mindössze 12 ezer fő, ám éppen ebből kifolyólag – a megmaradás és a gyarapodás eszméjét szem előtt tartva – komoly kihívások előtt állnak, rendkívül sok megoldandó feladat vár rájuk. Az új esperes megfogalmazása szerint ezeknek a kihívásoknak csak hittel lehet megfelelni.

Ugyancsak az ünnepi istentiszteleten mutatkozott be az egyházmegye új gondnoka, a szentgotthárdi dr. Juhász Sándor, aki a három ciklus, azaz tizennyolc évnyi szolgálat után leköszönt Balogh Pétert váltja e tisztségben.

Ezek is érdekelhetik