Frissen Zalából

2021.08.06. 07:00

Segítség a szülőknek is a Salla Művelődési Központ és Könyvtár idei Erzsébet- tábora

Az ismeretszerzés, a szabadidő hasznos eltöltése mellett a pihenés és szórakozás egyaránt fontos szerepet játszott a Salla Művelődési Központ és Könyvtár idei Erzsébet-táboraiban. Két turnus alatt közel hatvan általános iskolás diákot fogadtak.

Gyuricza Ferenc

A hagyományőrző tábor résztvevői a Borosán-völgyi kiránduláson Fotó: Gyuricza Ferenc

A múlt héten megszervezett kaland-játék táborba 24-en, a ma záruló hagyományőrző táborba 33-an jelentkeztek. A résztvevőkre kirándulások, kézműves-foglalkozások vártak, helyi nevezetességekkel, hagyományokkal ismerkedhettek, és számos szabadidős tevékenységet is biztosítottak számukra a szervezők.

– A közművelődési intézmények számára tavaly nyílt meg az Erzsébet-táborok megszervezésének az elérhetősége, s intézményünk már akkor élt ezzel – mondta Lukács Andrea, a Salla Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója.

– Két tábort szerveztünk, ezeknek olyan sikerük volt, hogy a folytatás mellett döntöttünk. Idén is két táborra pályáztunk, és kaptunk lehetőséget. Azt látjuk, hogy ezek a táborok nagy segítséget jelentenek a szülők számára, hiszen hasznos elfoglaltságot biztosítanak a gyermekeknek, és egy hétre az elhelyezésüket is meg tudják általa oldani, így nem kell a felügyeletükről gondoskodniuk. További előny, hogy a táborok ingyenesek, a programok és a napi négyszeri étkezés is – mondta.

A hagyományőrző tábor résztvevői a Borosán-völgyi kiránduláson Fotó: Gyuricza Ferenc

Lukács Andrea hozzátette: a táborok tematikájának összeállításánál a változatosságra törekedtek, így számos elem szerepelt az önismerettől kezdve a hagyományőrzésen, a sporttevékenységen és a kiránduláson át a művészeti és környezeti nevelésig bezárólag. A két turnus programja közötti főbb különbségek az arányokban rejlettek.

Míg a kaland-játék táborban az egykori helyi búcsújáró helyhez, a Borosán-völgyhöz tett kirándulás során egy kincskereső játék volt az elsődleges programelem, addig a hagyományőrző táborban a történetével, a hozzá kapcsolódó legendákkal ismerkedhettek a diákok. Ugyanígy szervezték a kirándulásokat is, az első turnus résztvevői így Rábahídvégre, a Csodaszarvas táj­parkba látogattak el, míg a hagyományőrzők Szőcén az Őrségi Nemzeti Park látogatóközpontját, illetve az ottani népművészeti tábort keresték fel, ahol többek között batikolás, táncoktatás, illetve perec- és kalácssütés várt rájuk.

– A táborok résztvevőinek igen vegyes volt az életkora, első osztályostól nyolcadik osztályt végzett tanulóig minden évfolyam képviseltette magát – folytatta az intézményvezető. – Ez a táborvezetőkre és a kísérőkre komoly feladatot rótt, ám miután az Erzsébet-táborok megszervezésének feltétele a pedagógusok részvétele, azaz táborvezető csak pedagógusvégzettségű személy lehet, ezért a helyi általános iskolától kértünk és kaptunk segítséget.

A kaland-játék tábor vezetője Verteticsné Szekeres Klára, a hagyományőrzőé Szommer Mónika volt. Munkájukat kísérőként Kovács Mónika könyvtáros, illetve a szintén az általános iskolában tanító Takács András és intézményünk művelődésszervezője, Bischofné Hesinger Katalin segítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában