Frissen Zalából

2021.08.17. 06:50

Kijelölték a fejlődési irányokat – beszélgetés dr. Gasztonyi Beátával

Kihívásokkal teli időszakban, a koronavírus-járvány harmadik hullámának idején alakult újjá a Zala Megyei Szent Rafael Kórház menedzsmentje. A vezetőség a pandémiával kapcsolatos feladatok ellátása mellett kidolgozta a stratégiát, mely az intézmény rövid és középtávú fejlődési irányát jelöli ki. Erről a jövőképről és a megvalósítással kapcsolatos tervekről kérdeztük a kórház főigazgatóját, dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD-t.

ZH

Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD: Évtizedeket töltöttem a klinikumban, de ilyen nagy léptékű, általános eszközfejlesztésre nem emlékszem Fotó: ZH-Archívum/Katona

Fotó: © Katona Tibor

- Elsődleges célunk az orvosszakma megerősítése. Összetett folyamatról van szó, melynek elválaszthatatlan része a szakmai eljárások körének bővítése, a tudományos tevékenység támogatása, magasabb szintre emelése, valamint az infrastruktúra javítása. Az utóbbi hónapokban valamennyi téren sikerült előrelépni – vázolja a főigazgató. – A humánerőforrás területe kiemelten fontos számunkra. Január óta hat teljes és egy részmunkaidős szakorvosi állást töltöttünk be. Egy-egy orvos visszatért a szülészetre, a sebészetre és a rehabilitációra, valamint új szakorvosok léptek be a kardiológiára, sebészetre, szívsebészetre. További két új traumatológus orvos is érkezik, akikkel már megállapodott a kórház menedzsmentje. Dr. Kádasi János, a traumatológia nyugállományba vonult osztályvezető főorvosa félállásban ismét segíti az újjászervezett osztály munkáját. A traumatológiára érkező pécsi orvosok tovább növelik a létszámot. A legfontosabb, hogy a korábbinál több orvossal újraindult és működik az osztály. Örömmel jelenthetem be azt is, hogy az előző évekhez képest lényegesen magasabb azoknak a rezidenseknek a száma, akik kórházunkat választották a pályakezdéshez. Heten már megkezdték a munkát, további nyolc fiatal orvos szeptemberben érkezik, és két további rezidenssel is tárgyalunk. Az általuk választott szakterület változatos: szívsebészet, gyermekosztály, gyermeksebészet, belgyógyászat, neurológia, kardiológia, traumatológia, szájsebészet az irányultságuk. Az új, egészségügyi szolgálati jogviszony az orvosok számára kiszámítható anyagi környezetet és tervezhető jövőt biztosít. Az egységes bértábla mérsékli a kórházak között korábban kialakult bérversenyt, hiszen csökkenti az eltérő díjazás lehetőségét.

Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD: Évtizedeket töltöttem a klinikumban, de ilyen nagy léptékű, általános eszközfejlesztésre nem emlékszem Fotó: ZH-Archívum/Katona

Amennyiben a fizetésekben nincs jelentős eltérés, mivel tudják meggyőzni az álláskereső orvosokat, hogy a Zala Megyei Szent Rafael Kórházat válasszák hivatásuk gyakorlásához?

- Jelenleg azt látjuk, hogy az orvosok letelepedését két vonzerő tudja növelni: az egyik a már említett szakmaiság, a másik pedig az életminőség. A traumatológiai osztály újjászervezése megmutatta, hogy külső támogatókra is számíthatunk mindkettőhöz. A Pécsi Tudományegyetem szakemberekkel és traumatológiai tanszék működtetésével, Zalaegerszeg városa pedig szolgálati lakásokkal és elektromos autók rendelkezésre bocsátásával segíti a munkát. A többi rezidens számára a kórház jelenleg is tud férőhelyet biztosítani kedvezményes áron, és az év végén átadandó orvos- és nővérszálló tovább bővíti a lehetőségek körét.

Gyakran hallani a hazai kórházak felszereltségével kapcsolatos véleményeket. Mi jellemzi a Zala Megyei Szent Rafael Kórházat?

- Szoktuk mondani, hogy nincs az a pénz, amit egy egészségügyi szolgáltató el ne tudna költeni, főleg, hogy speciális, drága eszközökkel dolgozunk. 670 eszköz szerepel azon a listán, melyet az Országos Kórházi Főigazgatósághoz benyújtott igényeink alapján kaptunk. Ezek között vannak speciális, tartós ápolást segítő ágyak, infúziós pumpák, a kritikus állapotú páciensek megfigyelését szolgáló monitorok, váladékszívók, különböző gégetükrök, hörgőtükröző, de olyan analizátor is, mellyel az ágy mellett meghatározhatók a véralvadási paraméterek. Három digitális mobilröntgennel, valamint hat ultrahangkészülékkel is gyarapodtak osztályaink. Évtizedeket töltöttem a klinikumban, de ilyen nagy léptékű, általános eszközfejlesztésre nem emlékszem.

Ezek a fejlesztések jelentik a szakmai előrelépést?

- Itt inkább tárgyi feltételekről van szó, de természetesen a kettőt nem lehet elválasztani egymástól. Az új eljárások meghonosításához nélkülözhetetlenek az eszközök. Így kezdődhetett meg a vérszűrőkezelést jelentő plazmaferezis az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály közreműködésével. Eddig Szombathelyre kellett menniük a pácienseknek, mostantól azonban helyben is elérhető a kezelés, melyet elsőként a neurológiai betegeknél alkalmaztak szakembereink. Hamarosan megkezdi működését a PCR-labor is, melynek kialakításához az Ispita Alapítvány biztosított támogatást. Ez azt jelenti, hogy a jövőben már nem kell Budapestre vinnünk a vérmintákat, szakembereink helyben is el tudják végezni a vizsgálatot. Pozitív változás, hogy építészeti átalakításokkal és új eszközök beszerzésével megvalósulhat a régóta tervezett családbarát szülészet. Többek között intimebb környezetet tudunk biztosítani a vajúdáshoz, másrészt bevezettük a rooming rendszert, amikor egy szobába kerül a mama és az újszülött. Itt is jelentősen nő a biztosított szolgáltatás színvonala. Amit igazán szakmai előrelépésnek és a magasabb színvonalat célzó tudományos tevékenység megjelenésének tartok, az a tanszékek indítása kórházunkban. A Pécsi Tudományegyetem oktatókórházaként természetes, hogy a medikusok nálunk végzik szakmai gyakorlatuk egy részét, ám most már négy kihelyezett tanszék is megkezdheti működését. A szívsebészet, a kardiológia, a gasztroenterológia és a már említett traumatológia érintett a munkában. Komoly kihívás előtt állunk, hiszen egy-egy tanszék működtetéséhez nem elegendő a rutinszerűen végzett professzionális munka. Tisztában kell lenni a szakterület hazai és nemzetközi kutatási eredményeivel, a legújabb eljárásokkal, és nagy hangsúlyt kell fektetni a tudományos munkára is.

Milyen építési beruházások zajlanak a kórházban?

- Lassan végéhez ér az egynapos sebészet épületének kivitelezése, ami megalapozza egy új szolgáltatás elérését. Ma már nem minden beavatkozás indokol többnapos kórházi tartózkodást, és tudjuk, hogy a páciensek is szívesebben lábadoznak otthon. Ezt a kettős célt szolgálja a fejlesztés. Egy új műtő mellett a betegek itt-tartózkodásához megfelelő körülményeket biztosítja az egynapos sebészet épülete. Javában zajlik az orvos- és nővérszálló épületének felújítása, amelyhez hozzátartoznak a pszichiátria egyes rendelői. A gyermek- és ifjúságpszichiátriai szakrendelés már vissza is költözött az északi oldal földszintjére. Szorongásoldó, otthonos helyiségekkel, tornaszobával gazdagodott ez az épületrész, és hamarosan befejeződik a mentálhigiénés részleg átalakítása is. A projekt fontos eleme az orvos- és nővérszálló épületének megújulása. Néhány éve a külcsín változott meg, most pedig a belső átalakításon a sor, hogy megfelelő lakhatási körülményeket tudjunk biztosítani a kórházban munkát vállaló nővérek és orvosok számára. Év végére várhatóan ez a beruházás is befejeződik.

Az egészségügy a közbeszéd központi témája lett az utóbbi időben. Van olyan zalaegerszegi, aki a közösségi médiában arra buzdítja a betegeket, hogy úgymond bizonyítékkal alátámasztott panaszokat küldjenek be hozzá, melyeket nyilvánosságra hoz. Mit szól ehhez?

- Az nem panaszbejelentés, hogy valaki valamit kiír egy internetes felületre. Ez csak hangulatkeltés. A panaszok kezelésére megfelelő intézményes csatornák léteznek. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház a betegek panaszainak – minden körülményt figyelembe vevő kivizsgálására – az egészségügyi törvény előírásainak megfelelő panaszkezelési rendszert működtet. Ezen túlmenően a páciensek a betegjogi képviselőhöz is fordulhatnak panaszaikkal. A betegjogi képviselő a kórháztól független személy, az Integrált Jogvédelmi Szolgálat alkalmazottja. Elérhetősége a kórházban és a honlapunkon is megtalálható. Az egyes panaszok vagy sérelmek összeollózása és egyoldalú közzététele csak arra alkalmas, hogy bizalmatlanságot szüljön a kórházzal szemben. Itt nincs helye a szórakoztatóipari módszereknek. Internetes bejegyzésekben orvosaink és szakdolgozóink szóbeli bántalmazása sok mindennek nevezhető, de panaszbejelentésnek és -kezelésnek biztos nem. Tudjuk, hogy választási kampány jön, de ez sem mentesítő körülmény a morál alól. Az egészségügyi dolgozók lejáratása nem lehet választási program!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában