Vinárium fesztivál

2021.08.26. 17:00

Guinness-rekordkísérletre készülnek Lendván

A világ legnagyobb bográcsa (szlovén népi egytálétele) elkészítésére készülnek a Vinárium fesztivál keretében a határon túli városban.

Gyuricza Ferenc

A fesztivál a hétvégén kezdődik, a rekordkísérletre pedig szeptember elején kerül sor.

A Vinárium fesztivál újabb keletű rendezvény, amit az azonos nevű Lendva-hegyi kilátótorony átadását követően, két korábbi sikeres rendezvény, a Bográcsfesztivál, illetve a Lendvai Szüret összevonásával, illetve kibővítésével hoztak létre. Az idei fesztivált módosított formában, de továbbra is a gasztronómiai és kulturális események széles skálájával szervezik meg.

A szombati Bográcsfesztivál a korábbi évekhez képest visszafogottabb mértékű lesz – a megszokott több mint száz csapattal szemben ezúttal csupán 27 küzd meg a Bogrács mestere címért –, a Lendvai Szüret viszont egy világrekord-kísérletet is magába foglal, szeptember 4-én a világ eddig legnagyobb bográcsát szeretnék megfőzni. Az 1500 kilogrammosra tervezett egy­tálétel elkészítésében hat szakács vesz részt, akik már előző este, szeptember 3-án, az esti órákban elkezdik a munkát. A főzési folyamat zökkenőmentes lebonyolítását további 20 ember segíti majd. A rekordra pályázó bogrács szeptember 4-én 13 órától lesz kóstolható. Amennyiben sikerül az 1500 kilogramm étel elkészítése – aminek apropóját a régiók gasztronómiájának éve adja –, azzal Lendva városa hivatalosan is bekerül a Guinness-­rekordok Könyvébe.

A fesztiválon emellett kisebb rendezvények is lesznek, többek közt etnozenei estek, borkóstolók, illetve a helyi civil szervezetek és közösségek is bemutatkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában