Frissen Zalából

2021.08.06. 16:00

2019-ben és 2020- ban is növelte a telepített hal mennyiségét a Kéthatár-tó egyesület

A területi jegyet váltók számához igazodva 2019-ben és 2020-ban növelte a telepített hal mennyiségét a Kéthatár-tó egyesület. Többek közt erről beszélt a minapi közgyűlésen a civil szervezet elnöke, Nemes Kálmán.

Gyuricza Ferenc

Tóth Dominik, Skoumal András és unokája, Alessandro András Cresti a Kéthatár-tónál Fotó: ZH-archív/Gyuricza Ferenc

A kerkafalvai központtal működő Kéthatár-tó Hor­gász­egyesület a koronavírus-járvány miatt korlátozó intézkedések okán sem 2020-ban, sem idén tavasszal nem tudta megtartani közgyűlését, így az elnök két és fél év történéseiről számolt be a tagságnak. Mint mondotta, a tárgyalt időszakban a tagság létszáma jelentősen nem változott – míg 2019-ben 152-en váltottak állami jegyet, s közülük 124 horgász igényelt területi engedélyt, addig idén ez a szám 153 és 114 volt.

A megelőző évekhez képest, részben az őrségi idegenforgalom növekedésével arányban, többen keresik fel a megye egyik legszebb, legnyugodtabb, öt és fél hektáros horgászvizét. Aggasztó ugyanakkor az ifjúságiak alacsony részvétele, az utánpótlás érdekében további népszerűsítésre lesz szükség.

Tóth Dominik, Skoumal András és unokája, Alessandro András Cresti a Kéthatár-tónál Fotó: ZH-archív/Gyuricza Ferenc

– A halasítás a halgazdálkodási tervünkben megfogalmazott kritériumok szerint történt – ismertette a további adatokat Nemes Kálmán. – 2019-ben összesen 3277 kilo­gramm hal került a tóba, ebből 2550 kilogramm háromnyaras és 307 kilogramm kétnyaras ponty, valamint 420 kilo­gramm dévérkeszeg. A kétnyaras ponty telepítésével kapcsolatban több kritikai észrevétel merült fel a tagság részéről. Ősszel a haltermelőknél krónikus keszeghiány lépett fel, ezért nem tudtak megfelelni az igényeknek.

Mi is több keszeget szerettünk volna venni, de nem sikerült, ezért fogadtuk el a helyette felajánlott kétnyaras pontyot. Ezekből a horgászok jelzései szerint nagy számban került horogra, s remélhetőleg vissza a vízbe. Tavaly összesen 3433 kilogramm halat telepítettünk, 2650 kilogramm háromnyaras pontyot, 707 kilogramm keszegfélét és 76 kilogramm kétnyaras süllőt.

A pontytelepítéskor 500 kilogramm hal állami beszerzésből került a tóba. Idén ugyancsak hiány nehezíti a halasítást, eddig 1300 kilogramm háromnyaras pontyot és 400 darab előnevelt csukaivadékot tettünk a tóba, remélhetőleg ősszel újabb telepítések lesznek.

Nemes Kálmán a horgászrendre vonatkozó változtatási szándékról is szólt. Mint mondotta: célszerű lenne visszaállítani az amurokra szóló elviteli tilalmat, mert 2019 után, amióta közgyűlési döntés szerint elvihető lett ez a faj, szinte teljesen eltűnt az amur a tóból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában