Frissen Zalából

2021.07.14. 10:03

Szeretnék felújítani a régi turistaszállót Oltárcon

Számos fejlesztési elképzelés van a településvezetés tarsolyában amellett, hogy idén is sikeresnek mutatkozik a Start mezőgazdasági munkaprogramjuk. Nemrég pedig egy bőkezű mecénásnak köszönhetően megújult a falu kis temploma is.

Horváth-Balogh Attila

Szabadidőközpontot alakítottak ki, ahol piknikezni is lehet

Minderről Juranics István polgármesterrel beszélgettünk, aki összefoglalta az elmúlt időszak fejlesztéseit, valamint a jövőbeni elképzeléseket.

- A templomunk külső felújítása egy kedves osztrák vendégvadász támogatásával valósulhatott meg. A kivitelező 1,8 méter magasságig eltávolította a vizesedő vakolatot, majd speciális szárító vakolatot vitt fel a falakra és az egész falfelület új festést kapott – hallottuk Juranics Istvántól. – A mellette lévő hősi emlékművet az önkormányzat újíttatta fel a saját költségvetéséből, illetve nagyjából rendbe tettük a templomkertet, virágokat ültettünk és kerítést festettünk.

Juranics István a szépen fejlődő paprikaállományt mutatja az egyik fóliasátorban

Az önkormányzati hivatal szomszédságában szabadidőközpontot alakítottunk ki, amit akár a túrázók, akár családok igénybe vehetnek pihenéshez, piknikezéshez, sátorozáshoz – a terület bekerített és kapuval zárható, így szeretnénk megvédeni az esetleges vandalizmustól. A kultúrotthon vonatkozásában 6 millió forint támogatásra pályáztunk a Magyar Falu Programhoz, ha nyerünk, a támogatásból belső festésre, a konyha átalakítására és konyhabútor beépítésére kerülne sor. Pályáztunk egy új falubusz megvásárlására, valamint a Kanizsavölgyi út felújítására is, meglátjuk, mi lesz belőlük. Ez utóbbi csaknem 40 millió forintos fejlesztés lenne, melyhez önrészt is kell majd hozzátennünk.

Szabadidőközpontot alakítottak ki, ahol piknikezni is lehet

A polgármester arról is beszélt: szeretnék felújítani a régi turistaházukat, első körben a tető és a nyílászárók cseréjére lenne szükség – abban bíznak, ehhez is jelenik majd meg megfelelő pályázati kiírás még a közeljövőben. Szeretnének minél szélesebb kínálatot biztosítani a bakancsos turizmus szerelmeseinek, mert úgy vélik, az erdők között megbúvó településnek ezen és a faiparon kívül nagyon más gazdasági lehetősége nincs. Nemrég számoltunk be arról, hogy Oltárcot megint, immár sokadszor elöntötte az extrém mennyiségű csapadék után a környékbeli dombokról lezúduló sáros áradat – ennek kapcsán Juranics István örömmel jelezte, hogy jelen állás szerint a csapadékvíz-elvezető hálózat kitisztításához benyújtott pályázatuk nyert. Csakúgy, mint az innovációs tárcához a szennnyvízcsatorna-rendszer kiépítéséhez a térség 7 önkormányzata (köztük Oltárc) által közösen beadott pályázat.

A megújult külsejű templom

- Folytatjuk a tavaly elkezdett sikeres Start-munkaprogramot, de a termelt növényfajok számát szűkítettük, megpróbáljuk ugyanazt a bevételt kevesebb munkával realizálni – jelezte a településvezető. – Paprika, paradicsom, burgonya, kukorica és hagyma növekszik a fóliasátrakban és a szabadföldi területeken. A program keretében nyertünk alapanyagokat kerítés építéséhez, a vadveszéllyel terhelt kukoricaföldjeinket próbáljuk megvédeni. Jövőre pedig erdészeti csemetetermeléssel kívánunk foglalkozni az önkormányzati területeken.

Fotók: Szakony Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában