Frissen Zalából

2021.07.07. 11:30

Rendeződni látszik a zalaszentgróti Gyár utcai házak és lakóik sorsa

Rendeződni látszik a Gyár utcai házak és lakóik sorsa, köszönhetően az önkormányzat által kiírt pályázatnak.

Arany Gábor

Baracskai József a Gyár utcai házak előtt Fotó: Arany Gábor

A város évek óta próbált megoldást találni az itt élők gondjaira, de sokáig nem sikerült előrelépni. Itt három épület található, ezek közül kettő önkormányzati tulajdonú, a 4 lakásos 57.-es szám és a 11 lakásos Gyár utca 59.

Ez utóbbi rekonstrukcióját szerették volna elindítani, ám a költségek meghaladták a város anyagi lehetőségeit. A szegregált településrész rehabilitációjára az önkormányzat 2016-ban nyújtott be két pályázatot, de a komfort nélküli, minimális közművel és a fafödémmel épített, kétszintes épület rendbetételére igényelt 200 millió forintból 140 milliót kaptak volna meg a 2019-ben született döntés szerint.

Ez azt jelentette, hogy a tervezési, engedélyezési költségek és a forgalmi adó levonása után 100 millió forint maradt volna, ami az akkori árakon sem volt elegendő. Arra viszont a város nem kapott engedélyt, hogy más módon valósítsák meg a pályázati célt. Azaz: a lakók emberi körülmények közé költöztetését.

- Emiatt visszavontuk a pályázatot, de az is egyértelmű volt, hogy az épületek hamarosan lakhatatlanná válnak és akkor félszáz ember elhelyezését kell megoldani – idézte fel Baracskai József polgármester.

Baracskai József a Gyár utcai házak előtt Fotó: Arany Gábor

- Ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy azok, akik elköltöznek máshová, mégpedig ellenőrizhető és megfelelő körülmények közé, amivel a lakhatásuk valóban megoldódik, akkor ehhez vissza nem térítendő támogatást nyújtunk – mondta. A kiírás szerint a részben vagy egészben vissza nem térítendő támogatással segítik a rászoruló bérlőt használt lakás megvásárlásához, lakás bővítéséhez, korszerűsítéséhez, felújításához, lakás lakbérének megfizetéséhez és más, a lakással kapcsolatos költségeik viseléséhez.

Az előkészítéshez munkacsoportot hoztak létre, megkezdődtek az egyeztetések, bevonva a Gyár utcai két épület 15 lakásában élőket. – Nagyon együttműködőek voltak a lakók, közösen kerestük a lehetőségeket, nem akartunk mi lakást keresni nekik, ezt rájuk bíztuk. Az is kiderült közben, hogy sajnos a különböző állami támogatásokat, például a csokot a Gyár utcaiak nem tudják igénybe venni.

Ráadásul az ingatlanok árai elindultak felfelé, de mégis sikerült eddig már nyolc család elköltözését megoldani. Ehhez az önkormányzat 500-500 ezer forint támogatást ad – magyarázat a polgármester. Ennek köszönhetően öt család Zalaszentgróton találhat új otthonra, a többiek közelebbitávolabbi községbe költöznek, házat vásárolnak vagy épp albérletet találtak maguknak.

- A támogatás kifizetésének feltételeként az önkormányzat munkatársai segítenek a szerződések megkötésében, ellenőrzik a leendő lakóhelyeket, hogy ott valóban megfelelő körülmények várják a Gyár utcaiakat – tette hozzá. Az önkormányzat kezdeményezése nagyon jó fogadtatásra lelt, és a folytatását is tervezik, hogy élhessenek vele akár a Gyár utca 61.-ben élők is, ezért meghosszabbították a pályázatot.

Minden bizonnyal lesznek további jelentkezők, mert a Gyár utcában tett rövid látogatásunkkor szinte kézről kézre adták a polgármestert, hogy a feltételeket megtudják. – Ha mindenki elmegy, én se maradok – mondta az egyik asszony és fogadkozott, keres magának lakást, és jelentkezik a polgármesteri hivatalban. Odébb egy fiatalasszony már arról beszélt, hogy a pályázati támogatással megvett házukban elkezdték a felújítást, hamarosan költözhetnek.

Az önkormányzat terve: a megüresedő lakásokat lezárják, lakhatatlanná teszik, és amint a Gyár utca utolsó lakója is távozik, kezdődhet a bontás. Később pedig többféle hasznosítás is szóba jöhet, hiszen a közművesített terület a Tekenyére vezető út mellett, a város szélén, tó partján, nagyon szép helyen fekszik, csak ez most még nem látszik a romos házaktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában