Frissen Zalából

2021.07.01. 07:00

Magyar–horvát együttműködési megállapodást írtak alá Nagykanizsán

A helyi városfejlesztő kft. és a horvát PORA Regionális Fejlesztési Ügynökség a Vas­emberházban ünnepélyes keretek között gazdasági együttműködési megállapodást kötött.

Benedek Bálint

A dokumentum aláírásán Balogh László, Czirákiné Pakulár Judit, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője, valamint Darko Koren és Melita Bircic, a PORA ügynökség igazgatója

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen Balogh László polgármester köszöntötte a vendégeket. Beszédében kiemelte: a közös érdekek és a Dél-Zalában élő horvátság régóta erős alapot biztosítanak a két határ menti térség kapcsolatának szorosabbra fűzéséhez. Az együttműködési és barátsági egyezmény keretében korábban megállapodtak, hogy a jövőben az intézményeik közötti hálót erősítik, s nagyobb hangsúlyt helyeznek a gazdasági integrációra.

– Az elmúlt időszakban számos együttműködést kötöttünk kulturális és turisztikai területen – mondta megnyitójában Cseresnyés Péter államtitkár. – A másik fél piacairól az első ismeretszerzések már korábban megtörténtek, a mostani aláírás a továbblépés lehetőségét biztosítja. Benn vagyunk egy új Európai Uniós pénzügyi ciklusban, de a források elosztása igazából most kezdődik el. Ha ez a térség együtt lép fel a lokális gazdasági célok eléréséért, akkor komoly eredményeket érhet el. A két kormány tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy az országok közúti összeköttetés híddal bővülhessen. Talán a következő találkozón már konkrét célokról és eredményekről is beszélhetünk.

A dokumentum aláírásán Balogh László, Czirákiné Pakulár Judit, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője, valamint Darko Koren és Melita Bircic, a PORA ügynökség igazgatója Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A folytatásban dr. Mladen Andrlić, Horvátország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete kiemelte: folyamatosan egyeztetnek a lehetőségekről. Hozzátette: az együttműködési megállapodás újabb lépés a magyar és horvát települések fejlődése érdekében. Közutak, hidak épülhetnek és egyéb, a gazdaságot segítő beruházások valósulhatnak meg.

– Megyénk és Nagykanizsa több fejlesztési lehetőséget rejt, melyek révén még szorosabb kapocs alakul ki a nemzetek közt – vette át a szót Darko Koren, Kapronca-Kőrös megye ispánja. – Gazdaságilag erős, fejlett térség a mienk, de igen fontosak az infrastrukturális projektek, melyekről tárgyalunk.

Az ünnepélyes aláírást követően, dr. Koósz Attila horvát tiszteletbeli konzul elmondta: a mostani megállapodás egyik sarokpontja a Murakeresztúr és a horvát oldalon fekvő Kotoriba közötti közúti és gyalogoshíd megvalósítása, mely nagyszerű lehetőséget kínál mindkét országnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában