Frissen Zalából

2021.07.12. 11:00

Közösségi nyitott pajta létesült Bagladon

Egyszerű épület, csak a neve kacifántos – mutatta be a közösségi szabadtéri színteret, vagyis a település új létesítményét a falunapi programsorozat nyitányaként a vasárnap délelőtt megrendezett avatóünnepségen Lóránt Beáta, a község polgármestere.

Gyuricza Ferenc

Vigh László (balról), Lóránt Beáta, Ráncsik Róbert, valamint Kercsmár István reszneki és Gasparics Győző külsősárdi polgármester az avatóünnepségen Fotó: Gyuricza Ferenc

A mintegy 40 lakosú Bagladon több év megtakarításának eredményeként, hatmillió forintból, önerőből készült el az a nyitott pajta, ami a jövőben a helyi rendezvények, közösségi programok helyszínéül szolgál. A faszerkezetes épületet Vigh László, a térség országgyűlési képviselője avatta fel.

Vigh László a bagladi avatóbeszédében kiemelte: míg korábban az a szemlélet vált uralkodóvá az országban, hogy a falvaknak nincs funkciója, ma éppen ellenkezőjét láthatjuk, jócskán felértékelődött a kistelepülések szerepe, hiszen azt a csendet, nyugalmat, mint ami Bagladon is tapasztalható, egyetlen város sem képes biztosítani az ott élők számára. A képviselő szerint ezért még inkább törekedni kell arra, hogy a falvak fejlesztéséhez forrásokat biztosítson az ország, ennek egyik lehetősége a Magyar falu programban rejlik.

Vigh László (balról), Lóránt Beáta, Ráncsik Róbert, valamint Kercsmár István reszneki és Gasparics Győző külsősárdi polgármester az avatóünnepségen Fotó: Gyuricza Ferenc

– A falvaink lélekszáma sajnos folyamatosan fogy – fűzte tovább a képviselő. – Mi ezt a folyamatot szeretnénk megállítani, többek közt a Magyar falu program pályázatai révén azt kívánjuk elérni, hogy ne jelentsen hátrányt, ha valaki faluhelyen él. Ezért tíz év alatt szeretnénk minden ötezer lélekszám alatti településen forrást biztosítani azokhoz az út- és járdaépítésekhez, valamint a közintézmények felújításához, amiket a helyiek célul tűztek ki.

A közösségi szabadtéri színteret Ráncsik Róbert zalaegerszegi börtönlelkész áldotta meg, aki immár harmadik hónapja helyettesíti a koronavírus-fertőzéséből lábadozó Lendvai Zoltán János plébánost.

A falunapi program a délután folyamán főzőversennyel, valamint kulturális műsorral folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában