Frissen Zalából

2021.07.26. 14:00

Energetikai felújításon estek át az önkormányzati épületek Eszteregnyén

Megújult a dél-zalai település, Eszteregnye központja. Az Európai Unió támogatásával 69 millió forintból történt meg az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, melynek átadó ünnepségét tegnap tartották.

Benedek Bálint

A polgármesteri hivatal és a közösségi ház előtt Kele Lajos polgármester Cseresnyés Péter államtitkárral együtt beszélt az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap és az állam támogatásával megvalósult fejlesztésről. A településvezető elmondta: az épületek állaga az elmúlt időszakban alaposan leromlott, hiszen mindegyik bő ötven évvel ezelőtt épült. A mai kor követelményeinek nem feleltek már meg ezek az intézmények, így felújításuk, modernizálásuk és energetikai korszerűsítésük nem tűrt halasztást. A pályázat 62,7 millió forintjához az önkormányzat saját forrást biztosított.

- A hivatal épülete homlokzati és födém külső szigetelése mellett új nyílászárókat kapott – folytatta a polgármester. – A villamos energia költségek csökkentése érdekében napelemes rendszert telepítettek a tetőszerkezetre, s a fűtési rendszer is megújult. Emellett az akadálymentesítést is elvégeztük. Hasonló változásokat tapasztalhatnak a látogatók a közösségi ház esetében is, ahol orvosi rendelő, a védőnői szolgálat, a könyvtár és a posta található.

Fotó: A szerző

Cseresnyés Péter gratulált az önkormányzatnak az újabb eredményes pályázathoz, melyből látványos, a településképet is javító beruházás készült el az eszteregnyei közösség legnagyobb örömére. Remélhetőleg a jövőben még további beruházásokkal tovább fejlődhet a falu.

- A hivatal és közösségi térként funkcionáló volt iskola ezúttal ugyan uniós forrás felhasználásával kapott modern külsőt és modernizált gépészetet, de számos más lehetőség is kínálkozik a felújításra – vette át a szót az államtitkár. – Az elmúlt időszakban például a Magyar Falu programon vagy éppen a belügyminisztériumi pályázaton belül elnyert pénzekből számtalan pályázatot lehetett elérni. Ezek keretében többek közt megújulhattak intézmények, infrastrukturális beruházások révén utak és járdák. A mostani kormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon keresztül lehetőséget nyújtott a kisebb településeknek is, hogy olyan területen lépjenek előre, melyek számukra, a közösségük mindennapjaiban kulcsfontosságúak.

A politikus választókörzetében az elmúlt öt évben több, mint 6 milliárd forintra pályáztak önkormányzatok, köztük volt az eszteregnyeieké is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában