Frissen Zalából

2021.06.12. 07:00

Romafoglalkoztatásban élen járó cégeket díjaztak

Legnagyobb számban romákat foglalkoztató magyar cégeket részesített elismerésben a cigány Áldott Kereszt Egyesület.

ZH

A fővárosban, a ZÁÉV területi igazgatóságának tárgyalótermében adta át az elismerést Kövesi Csaba (középen) a cégek képviselőinek

Fotó: ZH

A vállalkozói szféra elismerésére alapított, „Köszönet a munkáért!”- „Naiszaras e butyi” elnevezésű díjjal a romák számára biztosított munkahelyek társadalmi fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a zalalövői székhelyű szervezet.

A 2016-ban létrejött Áldott Kereszt Egyesület célja, hogy a cigányság hitéletének támogatása mellett segítséget nyújtson a cigányság számára ahhoz, hogy ismét elismert és megbecsült tagjai legyenek a többségi társadalomnak. Kövesi Csaba, a civil szervezet elnöke a Budapesten rendezett díjátadón kiemelte, az elmúlt években Magyarországon gyökeresen megváltozott az a szerep, amelyet a cigányság tölt be a munka világában. A kormányzat gazdaságpolitikája kedvező környezetet teremtett a vállalkozások számára, s közben jelentős állami beruházások, fejlesztések zajlanak. Kövesi Csaba szerint mindez lehetővé tette, hogy a magyar társadalom cigány származású tagjai mind nagyobb számban váljanak részesévé a fejlődésnek, hiszen szinte mindenki találhat már iskolázottságának, képzettségének, képességeinek megfelelő munkát. Különösen szembetűnő a változás a cigány származású nők esetében, hiszen rájuk korábban nem volt jellemző a munkavállalás, napjainkban azonban már egyre többen dolgoznak közülük is.

A fővárosban, a ZÁÉV területi igazgatóságának tárgyalótermében adta át az elismerést Kövesi Csaba (középen) a cégek képviselőinek
Fotó: ZH

Az Áldott Kereszt Egyesület elnöke „Köszönet a munkáért! ”- „Naiszaras e butyi” elnevezésű díszoklevelet nyújtott át öt olyan hazai vállalkozás számára, amelyek nagyobb számban foglalkoztatnak cigány származású munkavállalókat, segítve ezzel a cigány családok megélhetését. Az oklevelet a Duna Aszfalt Kft., ZÁÉV Zrt., Kész Építőipari és Szerelő Zrt., MÁV Zrt., AQUAPLUS Kft. vezetői vehették át.

Az esemény fővédnöke, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter levélüzenetében írt arról, hogy hazai és uniós forrásból célzottan is támogatják a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetű társadalmi csoportok elhelyezkedését. Kiemelte, hogy a roma emberek foglalkoztatási aránya a koronavírus-járvány kitörése előtti öt évben harmadával nőtt, munkanélküliségi rátájuk közel a felére csökkent. Az elért eredmények további javításához elengedhetetlen, hogy a munkaadók partnerek legyenek a munkaerőpiaci akadályok lebontásában.

Az Áldott Kereszt Egyesület az ünnepi eseménnyel hagyományt kíván teremteni: a jövőben minden évben elismerést nyújt majd át a cigány származásúak foglalkoztatásában élenjáró magyar vállalatoknak – tájékoztatta lapunkat Kövesi Csaba, a szervezet elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában