Frissen Zalából

2021.06.30. 11:30

Méltó nyughelyet teremtenek tudósoknak, közéleti személyiségeknek Keszthelyen

Kilenc sírt újítottak fel a Szent Miklós temetőben a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) sírfelújítási programjában. Kedden hozzátartozók jelenlétében mutatták be az országos programot, és emlékeztek Keszthely jeles személyiségeire.

Péter B. Árpád

Nagy Bálint (jobbról), Manninger Jenő és Móczár Gábor a hozzátartozók kíséretében virágot helyezett el a felújított sírokon

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

Országosan hatezer védett sírt tartanak nyilván, olyan kiválóságokét, akik a nemzet, vagy egy térség, város életében meghatározó szerepet játszottak. A rosszabb állapotú sírokat folyamatosan megújítják, rendbe teszik, méltó nyughelyet teremtve például tudósoknak, művészeknek, közéleti személyiségeknek.

– A védett sírok közül az elmúlt néhány évben több mint százat felújított a Nemzeti Örökség Intézete – mondta el Móczár Gábor főigazgató –, idén pedig, a keszthelyiekkel együtt, huszonegyet tervezünk országszerte.

A NÖRI a Szent Miklós temetőben 15, Zala megyében pedig összesen 35 védett sírt tart nyilván, és mint Móczár Gábor fogalmazott, az ilyen minősítésű nyughelyek számát Kárpát-medence-szerte bővíteni szeretnék a javaslatok és saját kutatásaik alapján.

Nagy Bálint (jobbról), Manninger Jenő és Móczár Gábor a hozzátartozók kíséretében virágot helyezett el a felújított sírokon

Manninger Jenő országgyűlési képviselő hangsúlyozta, őseink tisztelete, saját múltunk emlékeinek és értékeinek ápolása identitásunk része, s egy város értékét az épített örökség mellett az emberek adják, akik meghatározók a közösség életében, és részei nemzetünk történelmének is. Mint mondta, a nemzeti sírkert programnak az is értéke, hogy felhívja a figyelmet a múlt jeles személyiségeire, a példaértékű életutakra, éppen ezért kezdeményezte, hogy a programba bekerült, a város életében meghatározó emberek nevét emléktáblán is örökítsék meg a temetőben.

Nagy Bálint polgármester úgy fogalmazott, ahhoz, hogy az ember tudja, hová tart, fontos, hogy legyen gyökere, ismerje szűkebb pátriája múltját, történelmét.

– Éppen ezért minden településnek kiemelt feladata és kötelessége, hogy az utókornak, a fiataloknak példaként felmutassa a közösség meghatározó személyiségeit – folytatta a városvezető –, s tisztelje halottait, akik sokat tettek az adott térségért, városért.

A felújított védett sírokban nyugvókról dr. Cséby Géza irodalomtörténész, tiszteletbeli lengyel konzul, Keszthely díszpolgára emlékezett meg, felvillantva az életutak meghatározó állomásait. Azt mondta, Keszthely mindig is bővelkedett olyan nagyságokban, „kiművelt emberfőkben”, akik tudtak és akartak tenni szűkebb és tágabb pátriájukért.

A megemlékezés végén Manninger Jenő, Móczár Gábor és Nagy Bálint egy-egy szál virágot helyezett el a kilenc felújított síron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában