Koronavírus Zalában

2021.05.15. 07:00

Szlovéniában az „indiai mutáns”

Szlovéniában is megjelent a koronavírus egyik legveszélyesebbnek tartott változata, az úgynevezett indiai dupla mutáns, de elszigetelt esetről van szó. A mintegy kétmillió lakosú országban ezzel együtt folyamatosan enyhítenek a korábban bevezetett járvány­ügyi szigorításokon.

Gyuricza Ferenc

Információink szerint a fertőzőképesebb indiai mutánst egy április 20-án vett mintában mutatták ki. Azóta a nemzeti egészségügyi, környezeti és élelmezési laboratórium vezetője, Tjasa Zohar Cretnik megerősítette mindezt, ám azt is hozzátette, a rendelkezésre álló adatok alapján csupán egyetlen személy fertőződött meg ezzel a variánssal, azaz elszigetelt esettel állnak szemben.

Szlovéniában az ország népességének mintegy ötöde kapta meg legalább az első oltást, s 192 ezer olyan személyt is nyilvántartanak, aki az elmúlt hat hónapban esett át a fertőzésen. A szomszédos állam egyik legfőbb célkitűzése, hogy a nyári turisztikai szezon kezdetére az átoltottság aránya érje el a hatvan százalékot, ám lendvai hírforrásaink alapján ennek ma igen kicsi a valószínűsége. Mindezek ellenére a szlovén kormány újabb enyhítéseket vezet be, május 15-től ötven személy gyülekezése már engedélyezett lesz, mint ahogy bel- és kültéri kulturális rendezvények is tarthatók lesznek, ám csak ültetett közönséggel s a befogadóképesség maximum ötven százalékáig. Változnak a vendéglátóhelyekre vonatkozó szabályok is, május 17-től reggel 5 és este 10 óra között tarthatnak nyitva. A kempingek kinyithatnak, ám maximum 70 százalékos feltöltöttségig fogadhatnak vendégeket.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/horvatorszag-ujabb-ket-hettel-meghosszabbitotta-a-korlatozasokat-2-5211952/

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában