koronavírus

2021.05.04. 10:04

Mérsékelt szinten stagnál a Covid-örökítőanyag az egerszegi szennyvízben

A Nemzeti Népegészségügyi Központ mérései szerint nincs változás az egerszegi szennyvízben.

zaol.hu

Nagykanizsa, 2020. mjus 22. Adamcsik Orsolya, a Pannon Egyetemhez tartoz Sos Ern Vztechnolgiai Kutat-Fejleszt Kzpont kutatja centrifugba helyez mintt, amikor szennyvzbl kszt a koronavrus kimutatsra alkalmas koncentrtumot a MOL nagykanizsai laborjban 2020. prilis 20-n. Az Innovcis s Technolgiai Minisztrium (ITM) tmogatsval a Pannon Egyetem, a Pcsi Tudomnyegyetem s a Mol egyttmkdsben kilenc vrosban indul kutatmunka a koronavrus kimutatsra a kommunlis szennyvizekbl. MTI/Varga Gyrgy

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A 17. héten a szennyvízminták koronavírus eredményei erős ingadozást mutatnak, a korábbi heteket jellemző csökkenés megállt – közölte kedden a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A legtöbb vizsgált város szennyvizét stagnáló tendencia jellemzi. Amíg Budapest északi és déli szennyvíztisztító ellátási területén, valamint Debrecenben és Szolnokon ismét emelkedett a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyisége, addig más településeken – Egerben, Kaposváron, Pécsett, Székesfehérváron és Tatabányán – csökkent.

A frissen közölt adatok szerint Zalaegerszeg szennyvízében – az előző héthez hasonlóan – mérsékelt szinten stagnál a Covid-örökítőanyag.

Az NNK közleménye kitér rá, hogy a járvány további alakulását erősen befolyásolja a lakosság tudatossága, a járványügyi megelőző szabályok pontos betartása és a védőoltás minél nagyobb számú felvétele.

A települések szennyvizének összetétele sok tekintetben a szennyvíztelep által ellátott lakosság egészségi állapotának lenyomata, hiszen tartalmaz minden olyan anyagot, kórokozót, ami a felhasználók szervezetéből széklettel, vizelettel ürül, esetleg fürdővízzel a csatornába juthat. Ezt használják ki a szennyvíz alapú epidemiológiai vizsgálatok, amelyek a szennyvízre az ellátási terület lakosságának közösségi mintájaként tekintenek, és szennyvízből kimutatható kórokozók, anyagcseretermékek, illetve egyéb anyagok előfordulása, időben és térben változó mennyisége alapján vonnak le következtetéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában