Frissen Zalából

2021.05.27. 06:50

Már applikációval is igazolható a védettség a zalai szolgáltatóknál

Az új védettségi applikáció a kártyával egyenértékű igazolást jelent az oltás meglétéről, azt viszont nem tanúsítja, hogy valaki átesett-e a fertőzésen, arra továbbra is csak a kis kártya használható. Az EESZT-app letölthető androidos és iOS-es mobiltelefonokra is.

Péter B. Árpád

Egy friss kormányrendelet alapján a szállás- és vendéglátóhelyek, a fürdők (képünkön a hévízi) és a turisztikai nevezetességek működtetői is elfogadhatják az oltást igazoló applikációt

Az alkalmazás a szolgáltatóknak és az oltottaknak ingyenes, és elfogadják a szállodák és éttermek mellett például a fürdők, a múzeumok és mindazok a szolgáltatók, amelyeknek kötelességük az igazolvány meglétét ellenőrizni.

Egy friss kormányrendelet alapján a szállás- és vendéglátóhelyek, a fürdők (képünkön a hévízi) és a turisztikai nevezetességek működtetői is elfogadhatják az oltást igazoló applikációt

Közben erősödik az utazási kedv, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint mostanáig júniusra 1,2 millió, júliusra 1,4 millió, augusztusra 1,2 millió vendégéjszakát foglaltak le a hazai szálláshelyeken.

Az applikáció már működik, például a Zalakarosi Fürdőbe a hétvégén többen ezzel jutottak be. A recepciónál lévő mobiltelefonra letöltötték az ellenőrző alkalmazást, amely a vendég készülékén megjelenő QR-kódot „kibontja”, s láthatóvá teszi a fontosabb, az oltáshoz kapcsolódó adatokat.

Podlovics Péter vezérigazgató lapunk kérdésére arról beszélt, a szolgáltatók ellenőrzési kötelezettségét egy korábbi kormányrendelet írta elő, a látogatók többsége pedig felkészülten, a kártyáját előkészítve érkezik. A mostani módosítás tovább bővíti azok körét, akik felkereshetik az éttermeket, szállodákat, attrakciókat, hiszen az oltást követően az applikációban nagyon gyorsan elérhetők az adatok, így áthidalható az az idő, amíg a kártya a fizikai valójában megérkezik.

Podlovics Péter hétvégi ellenőrző körútján a medencetérben. A biztonságra nagyon ügyelnek a Zalakarosi Fürdőben
Fotó: PBÁ

– Ez a változás tovább élénkítheti a forgalmat – szögezte le a szakember. – A látogatóink az applikációval „megspórolhatják” a kártya elkészítési és kézbesítési idejét, így valóban nő a potenciális vendégek száma. Az elmúlt időszakban több olyan jelzés is érkezett hozzánk, hogy ugyan beoltották őket, de még nincs náluk az igazolvány, így nem indulhatnak útnak, pedig már szívesen jönnének. Ez a probléma ezzel az applikációval megszűnik.

Podlovics Péter arról is beszélt, hogy a védettséget a bejáratnál ellenőrzik kollégái, ezt követően a fürdőben már sehol nincs szükség az igazolásra, ugyanakkor mindenkit a biztonsági szabályok betartására kérnek, a munkatársak pedig folyamatosan fertőtlenítik a sokat érintett felületeket.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/digitalia/a-szallashelyek-es-a-vendeglatohelyek-is-elfogadjak-a-vedooltast-igazolo-applikaciot-5237821/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában