Frissen Zalából

2021.05.19. 08:00

Ho Si Minh-re emlékeztek Zalaegerszegen

A Vietnámi Demokratikus Köztársaság megalapítója és első elnöke, Ho Si Minh születésének 131. évfordulója alkalmából virágot, koszorút helyeztek el kedden a megyeszékhelyi Platán soron álló emlékművénél.

Arany Gábor

202105018 Zalaegerszeg A Vietnámi Szocialista Köztársaság , NGUYEN VIET TUAN Nagykövet Helyettes Úr, a Nagykövetség munkatársai és a Magyarországon élő vietnámi kolónia vezetői leróják tiszteletüket és megkoszorúzták Ho Si Minh (1890.05.19.), a Vietnámi Demokratikus Köztársaság elnökének, miniszterelnökének szobrát (Zalaegerszeg, Platán sor - Landorhegyi út sarok), születésének 131. évfordulója alkalmából! Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

Ez alkalomból az MSZP városi szervezete tartott sajtótájékoztatót, melyen megjelent Vietnám budapesti nagykövethelyettese, Nguyen Viet Tuan, valamint néhány munkatársa és a város képviseletében Balaicz Zoltán polgármester.

A Vietnámi-Magyar Baráti Társaság képviseletében Hóbor József tanár-történész idézte fel a politikus életútját. Ezt követően Nguyen Viet Tuan szólt. Mint mondta, ez a születésnapi megemlékezés jelképezi a két ország barátságát, évről évre itt adnak egymásnak találkozót a Zalaegerszegen 1976 óta álló, öt évvel ezelőtt felújított Ho Si Minh-szobornál.

 

A két ország barátságát a diplomáciai kapcsolatok felvétele alapozta meg 1950-ben, tette hozzá. Soha nem feledik, hogy a függetlenségükért vívott háborúban a magyaroktól sok segítséget kaptak, nemcsak technikai, anyagi támogatással, de több ezer szakember kiképzésével is. Az együttműködés a 21. században is folytatódik, ezt mutatja, hogy évente 200 vietnámi diák magyarországi felsőfokú tanulmányait támogatja hazánk ösztöndíjjal. A koronavírus-járvány ellenére a két ország kereskedelmi egyenlege meghaladta az egymilliárd dollárt, és növekszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában