Frissen Zalából

2021.05.21. 06:50

Érettségizni is lehet katonai ismeretekből a kanizsai Zsigmondyban

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum Zsigmondy Vilmos Technikuma a Honvédelmi Minisztérium által megvalósított Honvéd kadét program partneriskolája lett. Az erről szóló dokumentumokat csütörtökön ünnepélyes keretek között írták alá az intézményben.

Benedek Bálint

20210520, Nagykanizsa, A Nagykanizsai Szakképzési Centrum Zsigmondy Vilmos Technikuma a Honvédelmi Minisztérium gondozásában megvalósított Honvéd kadét program partneriskolája lett. Csermák Tamás, a Zsigmondy Vilmos Technikum tanára, Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum kancellárja, Anda Zoltán, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója, Laukó Emőke, a Zsigmondy Vilmos Technikum igazgatója, Kis-Bús Károly alezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 48. Nagy Sándor Területvédelmi Zászlóaljának parancsnoka és Almási László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező, Kulturális Főosztály, honvédelmi nevelési és ifjúsági stratégiai osztály osztályvezetője. Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hírlap Képen : Laukó Emőke és Almási László

Laukó Emőke, a technikum igazgatója köszöntőjében elmondta: a Honvéd kadét program szívügyük, szerették volna bővíteni a repertoárt, mely a továbblépésben is segíti az intézményüket. Ráadásul eztán nemcsak a saját diákjaiknak, hanem a város összes fia­taljának lehetőséget adhatnak a tanulásra.

– A katonai alapismeretek közismereti, választható érettségi tantárgy oktatása a 14–18 éves korosztály számára segít kézzelfogható tartalommal megtölteni a hazafiság, a hazaszeretet, a honvédelem fogalmakat – mondta az igazgatónő.

- A katonai alapismeretek tantárgy oktatása lehetővé teszi, hogy a tanulók megismerjék és elsajátítsák Magyarország biztonsági és szövetségi politikájának jellemzőit – folytatta az igazgató.

 

- Betekintést nyerhetnek a honvédelemmel összefüggő szabályokba, a Magyar Honvédség felépítésébe, illetve feladatrendszerébe. Ezen ismeretekkel kialakul és folyamatosan erősödik a haza, a honvédelem iránti elkötelezettségük, melyek összhangban vannak a Nemzeti alaptantervben megfogalmazottakkal és a hatályos érettségi követelményekkel. Laukó Emőke hozzáfűzte: a tananyag elsajátítása során a diákoknak képesnek kell lenniük a katonai terminológia szakszerű alkalmazására, továbbá részt vehetnek a Honvédelmi Sportszövetséggel karöltve különféle szabadidős programokon.

Almási László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium osztályvezetője az eseményen a partneriskolának átadott egy tanúsítványt, mely a két fél egymás iránti elkötelezettségét hivatott bemutatni. Elmondta: nagy öröm, hogy ezzel Nagykanizsa is felkerült a Honvéd kadét térképére. Ez azt jelenti, hogy a honvédelmi nevelés emelt szinten zajlik majd a technikumban. Szeretnék, ha még több, hazáját feltétlenül szerető fiatal lenne az országban. Az eseményen Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum kancellárja is jelen volt és elmondta: jól látszik, hogy a hazafias nevelésre, a katonai nevelésre ebben a mai világban is nagy szükség van. Egy fiatal férfinek szüksége van arra a fajta képzésre, kiképzésre, amit a honvédség egykor adott. Ezért jó, hogy ennek egy kis szelete teret kap a város egyik szakképző intézményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában