Frissen Zalából

2021.04.19. 10:00

Borversenyt rendezett a miklósfai kertbarátkör

A Dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarátkör a városrész Mindenki Házában tartotta hagyományos borversenyét, a járványhelyzet miatt a közönség kizárásával.

Benedek Bálint

Vlasics Lajos, Nink Károly és Smidéliusz Zoltán kóstol Fotó: Gergely Szilárd

A kertbarátkör elnöke, Németh József örömtelinek nevezte, hogy sok borminta érkezett, 38 gazdától 72 fehér, 27 vörös, 13 rozé és 1 siller. Ez persze annak is betudható, hogy már egy éve nehézségekbe ütközött a borversenyek rendezése, ami már sokaknak hiányzott, ezért úgy döntöttek: megmérettetik a tavalyi évjáratot. A bírálók többsége a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjai közül került ki. A kanizsai Tóth István és Szentgyörgyvölgyi Tibor nemrég vizsgázott, így lehetőséget kapott a véleményezésre a Nink Károly elnök vezette zsűriben.

Németh József elmondta, hogy a 2019-es évjárat nedűi nem versenyezhettek, de szerinte akkor is szép borok készültek. A tavalyi évjárat ugyanakkor, legalábbis a kanizsai Szentgyörgyvári-hegyen, az elmúlt 10-15 év legjobbja volt, ami egyértelműen az időjárásnak köszönhető.

Vlasics Lajos, Nink Károly és Smidéliusz Zoltán kóstol Fotó: Gergely Szilárd

– Mint a mesében, mindig akkor érkezett az eső, és akkor sütött a nap, amikor kellett – folytatta. – Hosszú termésideje volt a szőlőnek, október elején kellemes időben szüreteltük. A savak úgy alakultak, ahogy a gazdák elvárták, remélhetőleg a borokról jó vélemény alakul ki a mostani zsűrizés során is.

Az idei tavaszi időjárás azonban aggodalomra adhatott okot. A kertbarátkör elnöke éppen a napokban nézte meg, hogy a szőlő átvészelte-e a bő egy héttel ezelőtti fagyokat. Vannak tőkék, amelyeken 2-3 centiméteres rügyek jelentek meg, de vannak olyanok is, amelyek még „alszanak”, talán a jövő hét közepére ígért 15 Celsius-fok feletti hőmérsékletben megindulnak. Az esőt nagyon várják, hiszen harminc centiméter mélyen szinte porzik a föld, ilyet korábban nem tapasztaltak.

A versenyen 10 arany, 64 ezüst és 29 bronz minősítést osztottak ki. Eredmények, különdíjak. Miklósfa legjobb fehérbora: Németh József, olaszrizling. Miklósfa legjobb rozéja: Németh József, pinot noir rozé. A vidék legjobb fehérbora: Mirkó János (Letenye), rizlingszilváni. A vidék legjobb vörösbora: Hajdu Szilárd (Becsehely), merlot és cabernet franc cuvée.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában