Koronavírus Zalában

2021.04.06. 19:10

Balaicz Zoltán: közös érdekünk, hogy a Zala megyei és zalaegerszegi számok kedvezőek maradjanak

Balaicz Zoltán keddi járványügyi tájékoztatóját változtatás nélkül közöljük.

zaol.hu

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

Fotó: ZH Archívum

„Kedves Zalaegerszegiek!

1️⃣ Zala megyében 2020. március óta mostanáig 15.130 személy fertőződött meg. 2021. január 1-je óta 4.958 fő kapta el a vírust a megyében. 2021. január 1-je óta 49-en haltak meg a vírus következtében a megyében. 2021. január 1-től számítva a gyógyultak száma 3.187 fő, a jelenleg aktív fertőzöttek száma 1.722 fő. Az 1.722 aktív Zala megyei fertőzött közül 635 fő a zalaegerszegi járásban lévő településeken él, 1.087 fő más települések lakója.

2️⃣ Városunkban ma bölcsődébe 204 gyermeket vittek. Az önkormányzati fenntartású óvodákban ma összesen 189 kisgyermek számára kértek szüleik ügyeleti ellátást, ez az összes zalaegerszegi óvodás (1547) 12,2 százaléka. Az egyházi fenntartású Szent Család Óvodában a mai napra 10 gyermeknek kértek ügyeletet. Az iskolákban tavaszi szünet van. A szociális étkeztetést elvihető, illetve kiszállított ebéd formájában ma 293 fő vette igénybe. A ”Segít a város„ időseket támogató programba eddig 15 fő kapcsolódott be.

3️⃣ Továbbra is Zala megyében és azon belül Zalaegerszegen a legjobb a helyzet országos összehasonlításban. A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, a zalaegerszegi intézményegységben jelenleg összesen 95 covidos beteget ápolnak, akik közül 19 beteg van az intenzív osztályon, 63 fő nem igényel intenzív ellátást, 13 covid-gyanús beteg pedig megfigyelés alatt áll és a teszteredményüket várják. Valamennyiüknek gyors és teljes gyógyulást kívánunk, a kórház minden vezetőjének, orvosának, ápolójának és dolgozójának pedig köszönjük az áldozatos munkájukat! Közös érdekünk, hogy ezek a kedvező Zala megyei és zalaegerszegi számok ilyenek is maradjanak, ezért most rendkívül fontos a védelmi intézkedések betartása, a személyes higiénia, a rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, a helyes maszkhasználat (az orrot is takarnia kell), a távolságtartás, valamint a minél nagyobb arányú átoltottság. Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a Favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását: https://koronavirus.gov.hu/.../emmi-favipiravir-felirasan...

4️⃣ 2021. tizenharmadik hetében a szennyvízminták alapján Zalaegerszegen a koronavírus koncentrációja mérsékelt, a tendencia stagnáló. Részletek: https://www.nnk.gov.hu/.../1076-13-het-enyhen-csokken-a...

5️⃣ Folyamatosan tesszük közzé az oltási kampányhoz kapcsolódó videóklipeket, melyekben helyi ismert orvosok, színészek, sportolók, megbecsült kitüntetettek hívják fel a figyelmet az oltás fontosságára és a regisztrációra. Dr. Hóbor Erzsébet nyugalmazott közigazgatási hivatalvezető, Zalaegerszeg díszpolgárának felhívása után már meg is jelent Szabó Zsolt csapatkapitány, Varjasi Gábor nyugalmazott rendőrkapitány, Tóth László zongoraművész, Tóth Gábor thai box magyar bajnok, Ladányi Bolya egészségügyi alapellátási intézményvezető, dr. Besenczi Árpád színházigazgató és Farkas Ignác színművész felhívása is.

6️⃣ A kórházi oltópontokon és valamennyi zalaegerszegi háziorvosi körzetben folyamatosan zajlik a védőoltások beadása. Az EUROSTAT, az Európai Unió statisztikai hivatalának, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) az április 5-i, hétfő esti adatai szerint Magyarország lakosságarányosan a második legjobban átoltott ország az Európai Unióban. A magyarok 25,5 százaléka kapott már koronavírus elleni védőoltást. Míg az EU-ban átlagosan 14,2 százalék az átoltottság aránya, Magyarországon ez az érték majdnem kétszeres. Így hazánk messze megelőz olyan nyugat-európai országokat, mint Belgium (14,6 %), Hollandia (12 %), Svédország (13,6 %), Franciaország (16,2 %), vagy Németország (12,9 %). Az Európai Unió Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központjának pontos jelentése itt tekinthető meg: https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/.../vaccine-tracker...

7️⃣ Az április 6-i, kedd reggeli adatok alapján már 2.432.313 fő volt a beoltottak száma, közülük 922.886 fő már a második oltását is megkapta. Ma késő délután elértük a 2,5 millió főt. Az agresszív brit vírusmutáns egész Európában és hazánkban is gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. A védőoltásra eddig több mint 3,8 millióan regisztráltak. A becslések szerint április végére minden regisztrált megkaphatja az első oltást Magyarországon. Regisztrálni ezen a honlapon lehet: https://vakcinainfo.gov.hu/ Azok a regisztráltak, akik még oltásra várnak, leellenőrizhetik, hogy regisztrációjuk milyen státuszban van. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egy internetes felületet nyitott erre a célra. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/.../itt-ellenorizheti-hogy...

8️⃣ Védőoltások és fokozatos nyitás:

Miután már 2,5 millió ember be van oltva, holnaptól elkezdődik az újraindítás, fokozatos lépésekben. Az erről szóló kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben: https://koronavirus.gov.hu/.../kormanyhu-megjelent...

Holnaptól a következő intézkedések lépnek életbe:

- A kijárási tilalom este 22 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.

- Az üzletek reggel 5 óra és este 21:30 óra között lehetnek nyitva.

- Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter-alapú szabályok mentén újra nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.

- A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

- A vendéglátó helyiségek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.

- A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket, kivéve az üzleti, gazdasági, oktatási tevékenység céljából érkezőket.

- A pedagógusok oltását követően az iskolák és az óvodák április 19-én, hétfőn indulnak újra.

A védőoltások a következő képpen alakultak:

- Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók voltak az elsők, az ő oltásuk lezárult, de természetesen azokat az egészségügyben dolgozókat is még beoltják, akik most jelentkeznek oltásért a kórházi oltópontokon.

- Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Összesen 87 ezren éltek az oltás lehetőségével. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem kértek védőoltást, de meggondolták magukat az intézmény vezetésénél jelezhetik e szándékukat.

- Harmadik körben, február első hetében kezdődött el a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Az eddig regisztrált 65 év felettiek 85 százaléka már megkapta az oltást a háziorvosnál vagy a kórházi oltóponton.

- Negyedik körben, február 11-én megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása.

- Ötödik körben elindult a védekezésben résztvevő rendőrök, rendvédelmi dolgozók és katonák oltása is, annak érdekében, hogy a járvány elleni egészségügyi és rendvédelmi védekezés, az ország közbiztonsága és határvédelme továbbra is zavartalan legyen.

- Hatodik körben megkezdődött a kritikus infrastruktúrában, az ország áramellátását biztosító paksi atomerőműben, a tömegközlekedési vállalatoknál (MÁV, BKK, GYSEV, Volánbusz, stb.) dolgozók oltása.

- Hetedik körben zajlott a bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozók oltása. Ennek részletei itt olvashatók: https://koronavirus.gov.hu/.../jovo-heten-mar-oltasra...

- A szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálni kell a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd a regisztráció tényét jelezni kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról, és gondoskodik az oltás megszervezéséről: kórházi oltóponton (Pfizer) vagy a háziorvosi rendelőben (Moderna). Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/.../az-oltast-kero-varandosok...

- A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált. Kérjük, hogy akár a háziorvosi rendelőben, akár a kórházi oltóponton történik az oltás, az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek, hogy a csoportosulást, a tumultust elkerüljék! Ha tehetik, akkor nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot, mert ez jelentősen meggyorsítja az oltással járó adminisztrációt. A hozzájáruló nyilatkozat itt tölthető le: https://koronavirus.gov.hu/.../hozzajarulo-nyilatkozat...

9️⃣ A járványügyi önkormányzati adományszámlára minden felajánlást köszönettel fogadunk: 11749008-15432704-06530000

1️⃣0️⃣ Intézményi hírek:

ℹ️ Bölcsődék:

- Cseperedő Bölcsőde: 3 dolgozó igazolt koronavírus fertőzött.

- Űrhajós Bölcsőde: nincs koronavírus fertőzött.

- Napsugár Bölcsőde: nincs koronavírus fertőzött.

- Tipegő Bölcsőde: 3 dolgozó igazolt koronavírus fertőzött.

ℹ️ Óvodák:

- Űrhajós Óvoda: 1 dolgozó teszteredményét várjuk.

- A többi óvodában nincs koronavírus fertőzött.

ℹ️ Helyzetjelentés a zalaegerszegi iskolákból az állami fenntartók, a Tankerület és a Szakképzési Centrum tájékoztatása alapján (minden intézmény digitális oktatásra állt át):

- Petői Sándor Általános Iskola: 1 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Dózsa György Általános Iskola: 3 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Eötvös József Általános Iskola: 2 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Izsák Imre Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Liszt Ferenc Általános Iskola: 1 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Öveges József Általános Iskola: 2 diák és 1 dolgozó igazolt koronavírus fertőzött..

- Béke ligeti Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Szakiskola és EGYMI: nincs koronavírus fertőzött.

- Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI: 1 dolgozó igazolt koronavírus fertőzött.

- Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium: nincs koronavírus fertőzött.

- Báthory István Technikum: 3 oktató és 1 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Csány László Technikum: nincs koronavírus fertőzött.

- Deák Ferenc Technikum: 1 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Ganz Ábrahám Technikum: nincs koronavírus fertőzött.

- Munkácsy Mihály Technikum: nincs koronavírus fertőzött.

- Széchenyi István Technikum: nincs koronavírus fertőzött.

- Kölcsey Ferenc Gimnázium: 2 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Zrínyi Miklós Gimnázium: 1 diák igazolt koronavírus fertőzött.

ℹ️ Önkormányzati Idősek Otthona és Gondozóház: nincs koronavírus fertőzött.

ℹ️ A volt Pais iskolában működő, egyházi fenntartású, Gondviselés Háza névre hallgató idősotthonban nincs koronavírus fertőzött.

ℹ️ Család- és Gyermekjóléti Központ: nincs koronavírus fertőzött.

➡️ Néhány fontos információ a koronavírusról:

1️⃣ A COVID19 egyike a sok koronavírusnak. A koronavírusokat már ismerjük, de ez egy új típusú vírus, ami Kínából terjedt el a világban.

2️⃣ A COVID19 koronavírus emberről emberre terjed, lefolyása változatos, a tünetmentességtől az enyhe tüneteken át a halálig sokféle lehet.

3️⃣ Veszélyes, hogy mind a terjedési sebessége, mind pedig a halálozási aránya a világméretű adatok alapján sokkal magasabb, mint más, hasonló lefolyású betegségeknek. A világon már közel 2,9 millióan haltak bele a vírusba.

4️⃣ A COVID19 az idősebb korosztályra veszélyes igazán, de a fiatalok és a gyermekek is megfertőződhetnek. Ha nem is mutatnak tüneteket, vagy enyhék a tüneteik, ők is hordozhatják a vírust és ezzel veszélyeztethetik az idősebbeket.

5️⃣ A halálozási arány mellett fontos információ, hogy a COVID19 koronavírus komoly szövődményeket okoz, melyek egy része életünk végéig is megmaradhat.

6️⃣ A vírusból való kigyógyulás sem okoz hosszan tartó védettséget, tehát a COVID19 később újból elkapható. Az egyetlen védekezési lehetőség ezért a védőoltás, mellette pedig a sokszor ismételt eszközök: személyes higiénia, rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, helyes maszkhasználat (az orrot is takarnia kell), távolságtartás.

❗️ Vigyázzunk egymásra! ❗️

Zalaegerszeg, 2021. április 6.

Balaicz Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában