Frissen Zalából

2021.04.20. 11:30

A levegő tisztaságának védelme is kiemelt cél Zalaegerszegen

A levegőtisztaság- védelemmel kapcsolatos önkormányzati intézkedéseket és terveket is taglalja a város környezetvédelmi programjának éves beszámolója, amit nemrég fogadott el a közgyűlés nevében Balaicz Zoltán polgármester.

Szabó Judit

Égetés helyett vigyük a hulladékudvarba a zöldhulladékot

Fotó: PU

A környezetvédelmi program a 2017-től 2022-ig tartó időszakra vonatkozik, és végrehajtását, valamint az aktuális célokat is minden évben újra áttekinti a közgyűlés. A mostani egészségügyi veszélyhelyzetben ezt Balaicz Zoltán tette meg. A program számos eleméről írtunk már, most a levegőtisztaság-védelmi fejezetét foglaljuk össze.

A zalaegerszegi buszok átlagéletkora tavaly 15-ről 12 évre csökkent, és a fiatalítás folytatódik

A levegőszennyezés elsődleges oka Zalaegerszegen a közúti közlekedés. Az önkormányzat forgalomszervezéssel és a kerékpárút-hálózat bővítésével is igyekszik csökkenteni a terhelést. Az elektromos autók terjedéséért az E.ON-nal és az e-Mobi Elektromobilitás Kft.-vel együttműködve hat elektromos töltőállomást telepítettek, és magánberuházásban is készült néhány. A hálózat kiépítése folytatódik. A buszpark fiatalítása folyamatos, és újabb tehermentesítő utak építését tervezik.

Égetés helyett vigyük a hulladékudvarba a zöldhulladékot
Fotó: PU

A közlekedéshez képest kisebb terhelést jelent az ipari és a fűtésből adódó légszennyezés. A legnagyobb ipari légszennyező a MOL üzeme, ugyanakkor az ipari kibocsátás minimalizálható az elérhető legjobb eljárások alkalmazásával – áll a beszámolóban. A kerti hulladék égetése helyett számos környezetkímélő megoldást tettek elérhetővé (például szelektív gyűjtés, komposztálóedények).

A levegő szennyezettségét jelenleg két manuális állomással lehet kontrollálni, de ezek csak nitrogén-dioxidot és kén-dioxidot mérnek. Szeretnék, ha automata légszennyezésmérő állomás is üzemelne a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában