nem csak a meghitt csend fogadhat

2021.03.07. 07:00

Szemét és érthetetlen viselkedés – Vannak, amik az erdőkhöz tartoznak és vannak, akik nem...

Eldobott műanyagflakonok, cirkáló quadok, ordítozás. Sajnos, egy erdei kirándulás során nem csak meghitt csend és a természet lágy öle fogadhat bennünket...

Szabó Zsófia

Forrás: Pixabay

Minden bizonnyal sokak számára érthetetlen, hogy vannak olyan emberek, akik a zöld környezetet illegális szemétlerakónak vagy bármire használható „játszótérnek” nézik. Szinte rendszeresen adunk hírt arról, hogy utak mentén, erdőkben, réteken hulladéktenger szennyezi a növények és az állatok életterét. A lerakók helyett ugyanis jó páran inkább a „szabadba” viszik suttyomban a szemetüket.

Azonban e probléma mellett még számos olyan dolog is történik az erdőben, amely az erdei életközösséget zavarja. Mostanság agancsgyűjtőkkel is megtelnek az erdők. Annak ellenére, hogy ez a tevékenység – a vadgazdálkodó írásbeli engedélye híján – lopásnak minősül. Valamint, a gyűjtés során az erdőjárók még a vadat is megzavarhatják, amelyek aztán rémületükben gyakran tévednek közútra és okoznak balesetet. Vagy, menekülés közben megsérül az állat agancstöve – ilyen esetben pedig már állatkínzás gyanúja is felmerülhet.

Fotó: Pixabay

Tény, az állampolgári jogok közé tartozik, hogy az erdőket, szabadidős tevékenység céljából, bárki felkeresheti gyalogosan, azonban az erdőgazdálkodók bizonyos esetekben, például vadászatok idején, korlátozhatják mindezt.

S akkor mit szabad és mit nem kirándulóként tenni az erdőben? A Zalaerdő Zrt. is rendszerezte weboldalán megtekinthető tájékoztatójában a főbb tudnivalókat, amelyeket – a hétköznapi életben is – nem lehet elégszer ismételni. Például, póráz nélkül nem szabad kutyát sétáltatni az erdőben. Motorral, quaddal is tilos közlekedni az erdőben, kerékpárral ugyanakkor szabad. Gombák, gyógynövények gyűjtése – egyéni szükségletet nem meghaladóan – napi 2 kilogramm mennyiségben, engedélyezett az állam 100 százalékos tulajdonában lévő erdőkben.

Azt pedig jó lenne a „józan” észre bízni, hogy belássák, akiket érint: nem ordítozunk vagy beszélünk hangosan az erdőjárás során. Egyrészt azért nem, mert – egy mondás szerint – „ha vendégségbe érkezünk valahova, akkor tiszteljük a házigazdát”. Az erdő esetében pedig viselkedjünk úgy, mint egy templomban, ahol nem a magas hangterjedelem a normális kommunikációs forma. Másrészt meg, konyhanyelvre lefordítva, mi mit szólnánk, ha idegenek – kérés nélkül – ordítoznának a fülünkbe, miközben mi békésen pihenünk...?

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában