ellenek a kocák

2021.03.02. 14:00

Óvatosságra intik a túrázókat az erdőkben a vaddisznók miatt

Facebook-oldalán figyelmezteti az Agrárminisztérium (AM) a túrázókat, hogy legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak. Fontos, hogy a turistautakról ne térjenek le, a kutyát pórázon sétáltassák, és sötétedés előtt hagyják el az erdőt, áll a bejegyzésben.

ZH

Aranyos, de veszélyt jelent. A kocák keményen védik kismalacaikat

Fotó: Shutterstock

Már tart a vaddisznók ellési időszaka, és ilyenkor a kocák különös gonddal vigyázzák a kismalacok életét, és keményen fellépnek, ha vélt vagy valós ellenséget észlelnek a közelükben.

Az AM a Budakeszi Vadaspark bejegyzését is megosztotta, amelyben azt írták: az állatok ösztönös tulajdonsága, hogy félnek az embertől, ha tehetik, tartják a távolságot, és inkább elmenekülnek. Mindezek mellett az erdei séta során vagy az erdőhöz közeli lakott területen is előfordulhat, hogy valaki vaddisznóval találkozik.

Aranyos, de veszélyt jelent. A kocák keményen védik kismalacaikat
Fotó: Shutterstock

Ezért az első és legfontosabb szabályként azt emelték ki, hogy mindig érdemes figyelni. Ha valaki csörtetést hall, meg kell állni és várni addig, amíg a zörej elhalkul. Ha valaki anyakocával és a malacaival találkozik, lehetőség szerint el kell sétálni, hagyni kell, hogy a konda békésen elszaladjon.

Ha az országúton ugrik a jármű elé egy vad, fékezni kell, és meg kell várni, amíg átkel az úton, szól a jó tanács. S számítani kell arra is, hogy a kocát a konda többi tagja vagy a kandisznót a többi társa is követheti, emelték ki, hangsúlyozva a sebességi korlátozás, valamint a vadjelező táblák figyelésének fontosságát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában