Jól működnek

2021.03.03. 07:00

Okoszebra Zalaegerszegen: A rendszer telepítése óta nem volt gyalogos gázolás

Újabb intelligens gyalogátkelő segíti a gyalogosokat a megyeszékhelyen. Ezúttal az Arany János utcában alakítottak ki okoszebrát, a Mikes Kelemen úti kereszteződés közelében, 3 millió forintból, tisztán önkormányzati forrásból.

Jóna István

A Vizslapark környezetében az egyik legforgalmasabb az Arany János utca, melynek nagyfokú terheltsége indokolta a meglévő gyalogátkelőhely biztonságosabbá tételét. Balaicz Zoltán polgármester az erről szóló tegnapi sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a közlekedésbiztonság és egymás életének a védelme kiemelt fontosságú a városvezetésnek. Korábban a városba már telepítettek három okosátkelőt. A működési tapasztalatok kedvezőek, hiszen kialakításuk óta ezeken a helyszíneken gyalogost nem ütöttek el.

A modern zebrák kiválóan illeszkednek a város Smart City stratégiájához, melyet Vigh László országgyűlési képviselő is megemlített tájékoztatójában. Hangsúlyozta, hogy a kritikus csomópontok biztonságosabbá tétele szervesen kapcsolódik a járműipari tesztpályán zajló fejlesztésekhez, ahol olyan autókon dolgoznak, amelyek a jelenlegieknél sokkal biztonságosabb közlekedést tesznek majd lehetővé.

 

Bali Zoltán alpolgármester az új gyalogátkelőhelyről elmondta: más a technológiá­ja, mint a másik három okos­zebráé. Szenzoros oszlopok helyett mozgásirány-érzékelő kamerák figyelik a gyalogosok átkelési szándékát, majd az aszfaltba épített LED-lámpák fényeivel figyelmeztetik az autósokat a gyalogosokra. A rendszer kiegészítő világítással is rendelkezik és alkalmas az áthaladó gyalogosforgalom számolására. A Kovács Károly Városépítő programban további gyalogátkelők telepítését is tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában