virtuális zeginfó

2021.03.11. 10:57

Nem emelkednek a térítési díjak – Környezetvédelmi kérdésekről is döntött Balaicz Zoltán

Díjakról és a környezetvédelmi kérdésekről határozott Balaicz Zoltán zalaegerszegi polgármester a minap, a veszélyhelyzetben a közgyűlés helyett eljárva. A döntésekről virtuális Zeginfo keretében számolt be a közösségi oldalán.

ZH

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

Fotó: ZH Archívum

Mint írta, eredetileg március 11-én tartották volna a soron következő képviselő-testületi ülésüket, de a különleges jogrend ezt nem tette lehetővé. A frakciókkal, a Tulajdonosi Tanácsadó Testülettel és a Frakcióvezetői Értekezlettel folytatott egyeztetések után döntés született arról, hogy sem a Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődékben, sem a Zalaegerszegi Gondozási Központ intézményeiben nem emelkedik 2021-ben a térítési díj.

Az elmúlt tíz évben ötödére csökkent a temetési segélyt igénybe vevők aránya, de még mindig vannak, akiket hozzátartozójuk elhalálozása kapcsán segíteni kell, ezért a temetési segély maximálisan adható összegét a tavalyi 71.250 forintról 85.500 forintra emelték.

Balaicz Zoltán beszámolt arról, hogy a város legjelentősebb kitüntetéseinek megítélési és kiadási protokollját rendeletek szabályozzák. Vannak azonban olyan elismerések is, melyekkel egy-egy jeles nap alkalmából adományoznak például a pedagógusoknak, sportolóknak, egészségügyi és szociális dolgozóknak, stb. Ezek esetében az átadás módja mindig változó volt, de most egységes rendeletben szabályozták. A Sport Mecénása Díjat és az Év Sportolója elismeréseket január 20-án, vagy az ahhoz legközelebb eső hétköznapon, Szent Sebestyén, a sportolók védőszentjének napján adják át. A Kultúra Mecénása Díjat, a közművelődési és közgyűjteményi dolgozók elismerését január 22-én, vagy az ahhoz legközelebb eső hétköznapon (magyar kultúra napja), az óvodai dolgozók, tanítók és tanárok elismerését a pedagógusnapon, az egészségügyi dolgozókét a magyar egészségügy napján, a szociális dolgozókét a szociális munka napján, a bölcsődei dolgozókét a bölcsődék napján.

A nyesedék a hulladékudvarban is leadható, a képen éppen onnét szállítják el
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A parlament által 2020-ban elfogadott törvény kimondja az avar és a kerti hulladék égetésének tilalmát a levegő minőségének javítása érdekében. Emellett már korábban határoztak arról, hogy a családok nyugodt pihenését és kikapcsolódását elősegítendő ezentúl vasárnaponként, újév napján, nagypénteken, húsvéthétfőn, pünkösdhétfőn, mindenszentek napján és karácsonykor is tilos lesz jelentős zajjal járó munkák (például fűnyírás, fúrás) végzése. A szigorodó jogszabályi megfelelés érdekében, a levegőterhelés további csökkentésére és a környezettudatos gondolkodás elősegítésére elengedhetetlen a lakosságnál keletkező zöldhulladékok begyűjtése, amire több lehetőség van, írta a polgármester. Ilyen az őszi ingyenes lombgyűjtő akció, ezenkívül egy darab ingyenes hulladékgyűjtő edényt biztosítanak a családi házas övezetekben, melyet a közszolgáltató áprilistól novemberig hetente, egyébként kéthetente ingyenesen kiürít. Az ingyenes ürítés kiterjed az ingatlantulajdonosok által beszerzett és rendeltetésszerűen használt zöldhulladékgyűjtő edényekre is. A hulladékudvarba minden zalaegerszegi lakos beszállíthat évente lakóingatlanonként 5 köbméter zöldhulladékot és 5 köbméter fahulladékot, szintén ingyenesen. Ezen felül komposztálóedényeket lehet kedvező áron vásárolni.

Az őszi időszakban főleg lombhulladék keletkezik, tavasszal pedig inkább fás szárú zöldhulladék, melynek jogszerű kezelése problémát jelent a lakosságnak. Ezért úgy döntöttek, hogy ne csak az őszi időszakban legyen biztosított az ingyenes, alkalomszerű lakossági zöldhulladék-begyűjtés.

A polgármester beszámolt arról, hogy állami pályázat jelent meg belterületi utak, járdák, hidak felújítására 50 százalékos támogatási intenzitással. A zalaegerszegi önkormányzat a Kertvárosi városrész egyik legforgalmasabb, a Köztársaság útja végén található 314 méter hosszú járdaszakasz felújítására ad be pályázatot. A munka költsége 20 millió forint, így 10 millió forintra pályáznak, 10 millió forintot pedig önerőből tesznek hozzá.

Elfogadták a Kontakt Nonprofit Kft. tavalyi, támogatott munkaerő-kölcsönzési tevékenységéről szóló beszámolót is. A cég 2020-ban 42 munkavállalót kölcsönzött 13 vállalkozáshoz. Szintén jóváhagyták a város környezetvédelmi programjának végrehajtásáról szóló beszámolót, valamint a 2021-es cselekvési tervet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában