Koronavírus Zalában

2021.03.16. 17:14

Friss zalaegerszegi járványügyi hírek Balaicz Zoltántól

A polgármester március 16-i járványügyi híreit változtatás nélkül közöljük.

zaol.hu

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

Fotó: ZH Archívum

„Kedves Zalaegerszegiek!

Zala megyében 2020. március óta mostanáig 12.554 személy fertőződött meg. 2021. január 1-je óta 2.819 fő kapta el a vírust a megyében. 2021. január 1-je óta 36-an haltak meg a vírus következtében a megyében. 2021. január 1-től számítva a gyógyultak száma 1.735 fő, a jelenleg aktív fertőzöttek száma 1.048 fő. Az 1.048 aktív Zala megyei fertőzött közül 321 fő a zalaegerszegi járásban lévő településeken él, 727 fő más települések lakója. Ezen adatok alapján tehát az elmúlt hetek kedvező, csökkenő tendenciája után most újra nőtt a fertőzöttek száma mind a megyében, mind pedig a városban.

Városunkban ma bölcsődébe 196 gyermeket vittek. Az önkormányzati fenntartású óvodákban ma összesen 140 kisgyermek számára kértek szüleik ügyeleti ellátást, ez az összes zalaegerszegi óvodás 11 százaléka. Az egyházi fenntartású Szent Család Óvodában a mai napra 6 gyermeknek kértek ügyeletet. Az állami tankerület által fenntartott zalaegerszegi általános iskolákban összesen 25 diák részére igényeltek szüleik ügyeleti ellátást, ez az összes diák 0,1 százaléka. A Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban 23 diáknak kértek a mai napra ügyeletet. Az újraindult szociális étkeztetést elvihető, illetve kiszállított ebéd formájában ma 299 fő vette igénybe. A ”Segít a város„ időseket támogató programba eddig 15 fő kapcsolódott be.

Zala megyében továbbra is viszonylag kedvező a helyzet. A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban jelenleg 102 covidos beteget ápolnak, továbbá 12 covid-gyanús beteg áll megfigyelés alatt, a teszteredményüket várják. 17 beteg van az intenzív osztályon, 10 fő van lélegeztetőgépen. Valamennyiüknek gyors és teljes gyógyulást kívánunk, a kórház minden vezetőjének, orvosának, ápolójának és dolgozójának pedig köszönjük az áldozatos munkájukat! Közös érdekünk, hogy ezek a kedvező Zala megyei és zalaegerszegi számok ilyenek is maradjanak, ezért most rendkívül fontos a védelmi intézkedések betartása, a személyes higiénia, a rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, a helyes maszkhasználat (az orrot is takarnia kell), a távolságtartás, valamint a minél nagyobb arányú átoltottság.

A kórházi oltópontokon és valamennyi zalaegerszegi háziorvosi körzetben folyamatosan zajlik a védőoltások beadása. Az EUROSTAT, az Európai Unió statisztikai hivatalának március 15-i, hétfői adatai szerint Magyarország lakosságarányosan a második legjobban átoltott ország az Európai Unióban. A magyarok 13,66 százaléka kapott már koronavírus elleni védőoltást. Az első helyen Málta van, ahol a lakosság 16,07 százalékát oltották már be. Míg az EU-ban átlagosan 7,93 százalék az átoltottság aránya, Magyarországon ez az érték majdnem kétszeres. Így hazánk messze megelőz olyan nyugat-európai országokat, mint Belgium, Hollandia, Svédország, Franciaország, vagy Németország.

2021. kilencedik hetében a szennyvízminták alapján Zalaegerszegen a koronavírus koncentrációja alacsony, a tendencia stagnáló volt. Ez az adat a legjobb érték volt Magyarország nagyvárosai közül. Részletek: https://www.nnk.gov.hu/.../1043-9-het-tovabbra-is...

A mai naptól folyamatosan tesszük közzé az oltási kampányhoz kapcsolódó videóklipeket, melyekben helyi ismert orvosok, színészek, sportolók, megbecsült kitüntetettek hívják fel a figyelmet az oltás fontosságára és a regisztrációra. Dr. Hóbor Erzsébet nyugalmazott közigazgatási hivatalvezető, Zalaegerszeg díszpolgárának felhívása már meg is jelent.

A Hevesi Sándor Színház, valamint a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum dolgozói által varrt textil maszkokat a mai napon elkezdjük kijuttatni a városi cégekhez és intézményekhez.

Folyamatosan zajlik az oltás, eddig már 1.347.073 fő a beoltottak száma, ebből 399.505 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk. Az agresszív brit vírusmutáns egész Európában és hazánkban is gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. A védőoltásra eddig több mint 3 millióan regisztráltak. Regisztrálni ezen a honlapon lehet: https://vakcinainfo.gov.hu/

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő első körös oltásuk lezárult, de a második körös oltások folytatódnak és természetesen azokat az egészségügyben dolgozókat is még beoltják, akik most jelentkeznek oltásért a kórházi oltópontokon. Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Eddig összesen 84 ezren éltek az oltás lehetőségével, többségük már a második oltását is megkapta. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat az intézmény vezetésénél jelezhetik e szándékukat. Harmadik körben, február első hetén elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. Negyedik körben, február 11-én megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása. Ötödik körben, múlt héten megkezdődött a védekezésben résztvevő rendőrök, rendvédelmi dolgozók és katonák oltása is, annak érdekében, hogy a járvány elleni egészségügyi és rendvédelmi védekezés, az ország közbiztonsága és határvédelme továbbra is zavartalan legyen. A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált. Kérjük, hogy akár a háziorvosi rendelőben, akár a kórházi oltóponton történik az oltás, az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek, hogy a csoportosulást, a tumultust elkerüljék! Ha tehetik, akkor nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot, mert ez jelentősen meggyorsítja az oltással járó adminisztrációt. A hozzájáruló nyilatkozat itt tölthető le: https://koronavirus.gov.hu/.../hozzajarulo-nyilatkozat...

A járványügyi önkormányzati adományszámlára minden felajánlást köszönettel fogadunk: 11749008-15432704-06530000

Intézményi hírek:

Bölcsődék:

- Nincs koronavírus fertőzött.

Óvodák:

- Űrhajós Óvoda: 6 dolgozó igazolt koronavírus fertőzött, 1 dolgozó tesztelési eredményét várja. Az óvoda március 16-19. között zárva tart (a fertőtlenítés folyamatban van), ezeken a napokon az ügyeletet igénylő gyermekeket a Kodály Zoltán utcai Óvoda fogadja.

- A többi óvodában nincs koronavírus fertőzött.

Helyzetjelentés a zalaegerszegi iskolákból az állami fenntartók, a Tankerület és a Szakképzési Centrum tájékoztatása alapján (minden intézmény digitális oktatásra állt át):

- Petői Sándor Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Dózsa György Általános Iskola: 2 dolgozó és 3 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Eötvös József Általános Iskola: 2 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Izsák Imre Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Liszt Ferenc Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Öveges József Általános Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Béke ligeti Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Szakiskola és EGYMI: nincs koronavírus fertőzött.

- Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola: nincs koronavírus fertőzött.

- Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI: 1 dolgozó és 1 diák igazolt koronavírus fertőzött.

- Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium: nincs koronavírus fertőzött.

- Báthory István Technikum: 1 oktató igazolt koronavírus fertőzött.

- Csány László Technikum: 1 oktató igazolt koronavírus fertőzött.

- Deák Ferenc Technikum: 1 tanuló igazolt koronavírus fertőzött.

- Ganz Ábrahám Technikum: nincs koronavírus fertőzött.

- Munkácsy Mihály Technikum: nincs koronavírus fertőzött.

- Széchenyi István Technikum: 1 tanuló igazolt koronavírus fertőzött.

- Kölcsey Ferenc Gimnázium: nincs koronavírus fertőzött.

- Zrínyi Miklós Gimnázium: 1 diák igazolt koronavírus fertőzött.

Önkormányzati Idősek Otthona és Gondozóház: nincs koronavírus fertőzött.

A volt Pais iskolában működő, egyházi fenntartású, Gondviselés Háza névre hallgató idősotthonban nincs koronavírus fertőzött.

Család- és Gyermekjóléti Központ: nincs koronavírus fertőzött.

Néhány fontos információ a koronavírusról:

A COVID19 egyike a sok koronavírusnak. A koronavírusokat már ismerjük, de ez egy új típusú vírus, ami Kínából terjedt el a világban.

A COVID19 koronavírus emberről emberre terjed, lefolyása változatos, a tünetmentességtől az enyhe tüneteken át a halálig sokféle lehet.

Veszélyes, hogy mind a terjedési sebessége, mind pedig a halálozási aránya a világméretű adatok alapján sokkal magasabb, mint más, hasonló lefolyású betegségeknek. A világon már közel 2,6 millióan haltak bele a vírusba.

A COVID19 az idősebb korosztályra veszélyes igazán, de a fiatalok és a gyermekek is megfertőződhetnek. Ha nem is mutatnak tüneteket, vagy enyhék a tüneteik, ők is hordozhatják a vírust és ezzel veszélyeztethetik az idősebbeket.

A halálozási arány mellett fontos információ, hogy a COVID19 koronavírus komoly szövődményeket okoz, melyek egy része életünk végéig is megmaradhat.

A vírusból való kigyógyulás sem okoz hosszan tartó védettséget, tehát a COVID19 később újból elkapható. Az egyetlen védekezési lehetőség ezért a védőoltás, mellette pedig a sokszor ismételt eszközök: személyes higiénia, rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, helyes maszkhasználat (az orrot is takarnia kell), távolságtartás.

Vigyázzunk egymásra!

Zalaegerszeg, 2021. március 16.

Balaicz Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában