gyász

2021.03.21. 10:13

Elhunyt Tóth Imre zalaegerszegi költő

Szombaton 55 éves korában elhunyt Tóth Imre költő, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársa. Felesége Hantos Katalin tanárnő híradása szerint koronavírus fertőzésben szenvedett az elmúlt napokban.

Arany Horváth Zsuzsa

Tóth Imre Fotó: Katona Tibor/Archív

Tóth Imre a Zalai Hírlap versrovatában korábban gyakran szerepelt, néhány éve szerkesztője volt a Pannon Tükör online felületének, irányította a Deákkert on-line szépirodalmi folyóiratot, állandó szerzője volt a Spanyolnátha művészeti portálnak. Tagja volt a Szépírók Társaságának, Zalaegerszegen irodalmi esteket vezetett a társaság tagjaival.

2011-ben Zalai Prima Primissima-díjra jelölték irodalom kategóriában, tagja volt a Magyar PEN Clubnak. A kert és más novellák című kötete 2015-ben elnyerte a Magyar Írószövetség és a Canon digitális könyvnyomtatási pályázat díját. Kötetei: Nostradamus menyegzője. Pannon Tükör Könyvek, Zalaegerszeg, 2004, A lélek nulla foka. Parnasszus Kiadó, Budapest, 2009, A kert és más novellák. Pannon Írók Társasága, Zalaegerszeg, 2015, Exit. Pannon Tükör Könyvek, Zalaegerszeg, 2016. Általános iskolai tanulmányait a Dr. Hamburger Jenő Általános Iskolában (mostani nevén: Landorhegyi Általános Iskola) végezte, majd a Zrínyi Miklós Gimnáziumban érettségizett. A szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd a József Attila Tudományegyetemen szerzett diplomát. Érettségi után egy évig egy hivatalban dolgozott. Sorkatonai szolgálatát több helyőrségben töltötte le. 1988 óta dolgozott a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban.

Tóth Imre Fotó: Katona Tibor/Archív

A szintén zalai Turbuly Lilla költő, író, kritikus, művészeti író így ír róla közösségi oldalán: „A világvége-sejtelem költője volt. Vagy inkább a világvége-bizonyosságé. És Zalaegerszeg költője. Egy kiürült múltvárosé és a mai Egerszegé. Utolsó levélváltásunk a vakcináról szólt. Nagyon várta. Nem tudta kivárni. Egy nyugtalan, próféciákat hirdető költőnek most igaza lett. Nyugodj békében, Imre!”

Bővebben később emlékezünk meg a zalai irodalmi élet meghatározó alakjáról, az irodalmi életet ért veszteségről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában