Koronavírus Zalában

2021.03.17. 15:23

Az országos átlagot meghaladó mértékű az oltási hajlandóság dr. Frajna Imre körzetében

A praxishoz tartozó 60 év felettiek 75 százaléka jelentkezett már a koronavírus elleni oltásra, ez az országos átlagot meghaladó arány. A regisztráltak háromnegyede meg is kapta legalább az első oltást, azaz ők már valamilyen szintű védelemben részesültek.

Gyuricza Ferenc

Dr. Frajna Imre bázakerettyei háziorvos

Fotó: Gyuricza Ferenc

A székhely település mellett Lispeszentadorjánt, Marócot, Kiscsehit és Lasztonyát is magába foglaló bázakerettyei körzet háziorvosa, dr. Frajna Imre tette közzé a fenti adatokat. A dél-zalai körzetben 2020 nyara óta praktizáló orvos – aki az első Orbán-kormány államtitkára is volt – a transzparens kommunikáció mellett kötelezte el magát, folyamatosan közöl adatokat, átláthatóvá téve a járvány elleni helyi védekezést.

Dr. Frajna Imre bázakerettyei háziorvos
Fotó: Gyuricza Ferenc

- Az öt község területén élő hatvan évnél idősebb személyek száma 490 fő, közülük 338-an tartoznak a praxisba – magyarázta dr. Frajna Imre. – Ebből a 338 személyből eddig 252 fő regisztrált, legalábbis máig nekem ennyi embert jeleztek vissza. Ez az érintettek háromnegyede, ami egészen jó arány. A regisztráltak közül 28 személy már mind a két oltását megkapta. Egy oltást kedd estig 152 személy kapott, szerdán pedig újabb tíz főt oltanak be a nagykanizsai kórházban, a beszélgetésünk idejére valószínűleg már ők is megkapták a vakcinát. Ez azt jelenti, hogy eddig 190 fő, a regisztrált 60 év felettiek 75 százaléka részesült valamilyen szintű védelemben. A vakcinát még meg nem kapók közül 11 fő objektív okokból, például műtét, betegség vagy távollét miatt nem oltható aktuálisan. A regisztráltak közül négyen időközben meggondolták magukat, ők elutasították az oltást, 13 fő pedig ragaszkodik ahhoz, hogy Pfizer oltóanyaggal legyen beoltva.

Dr. Frajna Imre azt is elmondta: amikor megkapta a 60 év feletti regisztráltak névsorát, összevetette a listát a praxishoz tartozó betegekével. A nem regisztráltakat személyesen próbálta rábeszélni az oltás elfogadására, elmondása szerint jónéhány esetben sikerrel. A listán szereplőkkel pedig azért vette fel a kapcsolatot, hogy tájékoztassa őket a vakcinákról. Ha valaki ragaszkodik egy bizonyos oltóanyaghoz, azt feljegyezte magának, s ha az adott vakcina rendelkezésre áll, őt akkor fogja kiértesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában