állatvilág

2021.02.23. 18:00

Zalában is akadt 93, településen telelő bagoly

A lakosság segítségével lezajlott a telelő fülesbaglyok 2021-es felmérése – Zalában 11 településen 93 madarat találtak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívására aktivizálódó önkéntesek.

Varga Andor

Ezt az erdei, illetve réti fülesbaglyot is az idei felmérés keretében fényképezték Fotó: mme.hu/Gecser Iván, Zsiga Balázs

Megyénk nem számít kifejezetten „baglyos” vidéknek, így az eredmény nem is olyan rossz, a települések és a madarak számát tekintve is voltak ennél „gyengébbek”. Az MME közölte: a felmérés keretében minden korábbinál több adat futott be: 670 település 991 helyszínén 16 455 telelő erdei fülesbaglyot sikerült a résztvevőknek összeírniuk. A megmozdulásban több mint 500 ember vett részt, és az idén 149 olyan településről érkezett információ, ahonnan tavaly nem. És ezek közül 88-ban találtak is baglyot.

Ezt az erdei, illetve réti fülesbaglyot is az idei felmérés keretében
fényképezték Fotó: mme.hu/Gecser Iván, Zsiga Balázs

Ezek a madarak télen előszeretettel húzódnak településekre, fák ágai közé, egyéb zugokba. Az elmélet szerint igyekeznek olyan zsákmányállataik (egér, mezei pocok) közelében maradni, amelyek az agrárgazdaságok terményeit dézsmálják. A most összeszámolt madarak éves szinten több mint 4,1 millió darab (átlagos testtömeggel számolva: 102,8 tonna!) ilyen kisrágcsálót fogyasztanak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában