korszerűsítések

2021.02.19. 07:00

Tájház, lovaspihenő – Kihasználnak minden pályázati lehetőséget Alsónemesapátiban

Csütörtök délután szűk körű ünnepség keretében adott számot közelmúltban elért eredményeiről és már sínen lévő terveiről a 650 lakosú település önkormányzati vezetése. A rendezvényen jelen volt Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Ruzsics Ferenc, a megyegyűlés alelnöke is.

Fincza Zsuzsa

A polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése során a tetőcserét az önkormányzat önerőből finanszírozta. A képen Ruzsics Ferenc, Pereszteginé Cziráki Katalin és Manninger Jenő

Fotó: Fincza Zsuzsa

- Alsónemesapáti olyan település, amely minden kis pályázatot megbecsül s a helyi közösségek érdekében meg is valósít – fogalmazott köszöntőjében Manninger Jenő.

Tegyük hozzá, kevés önkormányzat dicsekedhet azzal, hogy két alpolgármestere, jelesül Krápicz Lászlóné és Virághné Ujj Ilona is képzett, nagy tapasztalatokkal bíró pályázatíró, Szabó József önkormányzati képviselő, falugondnok és Bogdán Tiborral az élen az önkormányzati dolgozók pedig igazi ezermesterek, így Pereszteginé Cziráki Katalin polgármester joggal nevezte igazi csapatmunkának az elért eredményeket.

A polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése során a tetőcserét az önkormányzat önerőből finanszírozta. A képen Ruzsics Ferenc, Pereszteginé Cziráki Katalin és Manninger Jenő Fotó: Fincza Zsuzsa

Alsónemesapátiban a múlt évben tető alá hoztak több önerős beruházást, szép számban nyertek a pályázatokon is, a többségüket már megvalósították, illetve néhány az idén kerül sorra. Ezek sorában a Kossuth utcai szabadidőparkban már ősszel felavatták a kultúrpajtát és a kültéri konyhát, decemberben pedig befejeződött a „Pihenőhely lovaknak” című projekt megvalósítása.

Alsónemesapáti önkormányzata a térségben lovas körtúrákat szervező gyűrűsi egyesület és a Zalai Lovas Kft. terveihez csatlakozva köztes pihenőhelyként hozta létre a három ló elhelyezésére alkalmas fedett létesítményt. A cél, a térségbe érkező lovas turizmust kedvelő látogatók kiszolgálása érdekében elkészült egy színes térkép is, amely Alsónemesapáti–Nemesapáti–Gyűrűs–Nagykapornak–Zalaszentlászló–Kallósd–Bezeréd–Orbányosfa térségben ajánl lóháton bejárható túraútvonalakat. A megvalósításra 3 millió forint pályázati támogatást kaptak.

– A településen többen tartanak lovakat és foglalkoznak lovagoltatással, de gyakran érintik a falunkat különböző lovas csoportok is, ezért úgy döntöttünk, számukra a szabad­időközpontunk mellett építünk egy pihenőhelyet, ahova beköthetik a lovaikat, s maguk pedig megszállhatnak a Bodzatanyán. A tereprendezés társadalmi munkában készült, s a kapott támogatást kiegészítettük 1 millió forinttal – tájékoztatta lapunkat Pereszteginé Cziráki Katalin.

A polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítésére 12 millió 200 ezer forint pályázati pénzt kaptak, a tetőfelújítást saját forintjaikból finanszírozták. Elkészült az akadálymentes ügyféltér és önerőből a mozgássérültek által is használható parkoló és rámpa – mintegy 7 millió forinttal toldották meg a pályázaton nyert pénzt. A Magyar Falu Program keretében kapott 5 millió forint támogatást a Kossuth Lajos utcában járda építésére, felújítására használták fel.

Az Emmi még 2019-ben meghirdetett Közművelődési érdekeltségnövelő támogatás című pályázatán nyert 2 millió 670 ezer forintot a múlt évben a kultúrház előterének megújítására költötték. A pénzből a korábbi üveg előtér helyett jól szigetelt, az épület stílusához illeszkedő, cserépfedésű fogadótér készült, ahol kényelmes fotelek és asztalok várják a falubelieket. A kapott pénzt 1,5 millió forinttal és rengeteg saját munkával egészítették ki. A kiírásra tavaly is pályáztak, a pénzből az idén a nagyterem és a belső tér újulhat meg, hallottuk a polgármestertől.

Az Agrárminisztérium Hungarikum pályázatán közel 4 millió forintot nyertek, amelyet a Kossuth utca 10. alatti tájház szigetelésére, vakolására és a nyílászárói javítására fordítottak. Az udvari kispajtában kiállítóteret alakítanak ki, az 1920-as években épült házat korabeli bútorokkal rendezik be. A Magyar Falu Program keretében szolgálati lakás kialakítására 30 millió forintot, a Maci-óvoda felújítására 23 millió forint támogatást nyertek, a megvalósításra a közeljövőben kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában