Most csak szűk körben

2021.02.04. 11:30

Polgármesterekkel találkozik Vigh László parlamenti képviselő

Polgármestereknek tart fogadó­órát Vigh László orszá­g­gyűlési képviselő, hogy megbeszéljék a települések problémáit, fejlesztési terveit.

Jóna István

Polgármesterek az országgyűlési képviselővel. Elöl Feketéné Fellner Mariann (Csöde), Szinayné Csarmasz Bernadett (Babosdöbréte), Péntek Gabriella (Csatár), Vigh László. Mögöttük Ujj Tibor (Böde), Farkas Tamás (Bak), Vincze Ferenc (Hottó), Sipos László (Teskánd) és Bicsák Richárd (Becsvölgye)

Fotó: Pezzetta Umberto

Szerdán kezdődtek a találkozók, és péntekig összesen 76 polgármesterrel cserél eszmét Vigh László. Tegnap Zalaegerszegen tartotta a rendezvényt, és ma is a megyeszékhely lesz a helyszín, pénteken pedig Csesztregen fogadja a körzethez tartozó települések vezetőit, közel másfél órás megbeszélésekre, 7-8 fős csoportokban.

– Olyan a helyzet, hogy kevés lehetőségünk van együtt lenni és megosztani egymással a problémáinkat és a terveinket. Ezért találtuk ki, hogy kis létszámú beszélgetéseket bonyolítunk le, a megfelelő előírások betartásával, ahol a polgármesterek elmondhatják, hogy mi történt a településükön az elmúlt időszakban, mit szeretnének megvalósítani a jövőben – összegezte az országgyűlési képviselő.

Polgármesterek az országgyűlési képviselővel. Elöl Feketéné Fellner Mariann (Csöde), Szinayné Csarmasz Bernadett (Babosdöbréte), Péntek Gabriella (Csatár), Vigh László. Mögöttük Ujj Tibor (Böde), Farkas Tamás (Bak), Vincze Ferenc (Hottó), Sipos László (Teskánd) és Bicsák Richárd (Becsvölgye)
Fotó: Pezzetta Umberto

Amint a tegnapi zalaegerszegi találkozó után elmondta: ez egy kísérlet, hiszen itt nem négyszemközt, hanem a többiek előtt beszélhetnek a vezetők arról, hogyan oldják meg a település üzemeltetését, milyen fejlesztéseket terveznek, hogyan kezelik a problémákat. Arról is szó esik, mire van lehetőség egy-egy kistelepülésen, hogyan működtetik az óvodát, az iskolát, a háziorvosi és a védőnői szolgálatot, a civil szervezeteket, a sportkört.

– Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy egymást tanítjuk, hogy milyen megoldásokat alkalmaztak a településeken, és azokat hogyan hasznosíthatják a többiek. A lehetséges megoldásokat, jó ötleteket összegzem és megosztom a többi polgármesterrel – folytatta Vigh László.

Az információáramlás kérdését is felvetette a képviselő, rámutatva, hogy a települések egymástól eltérőek, mind lélekszámban, mind infrastruktúrában. Vannak olyanok, amelyeken a lakosság elsődleges hírforrása az újság, más családokhoz az internet révén gyorsan eljutnak a település hírei. És akadnak olyanok a lakosság körében, akik egyik lehetőséggel sem rendelkeznek. Vigh László közölte: meg kell oldani, hogy ezek a családok időben kapjanak információt egy útkarbantartásról, egy egészségügyi szűrés lehetőségéről vagy a hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudnivalókról. Számukra az ingyenes újság és a levélben való rendszeres értesítés jelent megoldást.

Az említett témák megvitatásán túl Vigh László a polgármestereknek tájékoztatást adott a Magyar Falu Program következő időszakra vonatkozó lehetőségeiről is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában