Hamarosan betelik az ipari park

2021.02.06. 13:37

Mára Nagykanizsa motorjává vált az egykori laktanyák területe

Az elmúlt tíz évben több, mint ezer fővel nőtt a város ipari parkjában a kis- és középvállalkozások által foglalkoztatottak száma, tavaly pedig elkezdődött a terület bővítése

Horváth-Balogh Attila

Cseresnyés Péter és Balogh László a nagykanizsai ipari parkban Fotó: Gergely Szilárd

A jövőben értékesíthető ingatlanok iránt pedig már vannak érdeklődő befektetők – ezek a befektetések egy-másfél év múlva realizálódhatnak, addig elvégzik az új szektor közművesítését – ezt Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő mondta szombaton a nagykanizsai ipari parkban a Balogh László polgármesterrel tartott sajtótájékoztatóján.

- Az északi ipari park lassan betelik, a közelmúltban két terület is elkelt versenytárgyalásokon – bocsátotta előre Balogh László. – Ezeken kívül már csak egy, 11 ezer négyzetméteres szabad terület van, melyet reményeink szerint hamarosan szintén versenytárgyaláson értékesítünk. Emellett idén a tervek szerint zajlanak majd a munkálatok a keleti irányú területbővítés kapcsán, illetve a város nyugati részén épülhet meg a science parkunk, amely az úgynevezett körforgásos gazdaság alapjául szolgálhat. A távlati víziónkban pedig ott van már a déli ipari park is.

Cseresnyés Péter és Balogh László a nagykanizsai ipari parkban Fotó: Gergely Szilárd

A polgármester elmondta: a volt laktanyák területén kialakított északi ipari parkban 139 kis- és középvállalkozás van jelen, melyek közül 50 főnél többet foglalkoztat 9 cég. Az itt dolgozók száma 3700 fő, melyből 1500 a Tungsram állománya.

Cseresnyés Péter egyebek közt arról beszélt: a foglalkoztatottak jelentős arányú növekedése is azt igazolja, hogy az ipari park elmúlt 10 évét a folyamatos fejlődés jellemzi.

- Miután a város megkapta a volt laktanyákat, az akkori szocialista-liberális vezetés koncepciótlanul értékesítette a területeket – jelentette ki az államtitkár. – A legjobb ingatlanokat hagyták kimazsolázni bizonyos vállalkozóknak, másokat pedig nem közművesítettek és évekig hevertek parlagon, miközben a gondozásuk nagy terhet rótt a városra. Ez akkor változott meg, amikor 2006-tól a fideszes többségű városvezetés vette kézbe a park fejlesztését. Utak, közművek épültek, a területértékesítésből befolyó bevételeket a fejlesztésekhez használtuk fel.

Cseresnyés Péter rámutatott: már megkezdődött további 600 hektárnyi terület feltárása a rendezési terv megalkotásával. Kormányzati támogatással pedig a keleti bővítés is megkezdődhetett az M7-es autópályához kapcsolódó körforgalmú csomópont megépítésével. Itt újabb 80-90 hektár nyílik meg a befektetők számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában