környezettudatos gondolkodás

2021.02.12. 10:00

Gyűjtik a használt sütőolajat Tornyiszentmiklóson és Csömödéren

Mindkét település önkormányzata igyekszik odafigyelni a környezet védelmére.

Korosa Titanilla

Právicsné Végh Melinda elhelyezi az első sütőolajadagot

Fotó: Korosa Titanilla

Ezt erősíti a legújabb kezdeményezés, amelynek eredményeként a szelektív hulladékgyűjtő szigetnél a használt háztartási sütőolaj és sütőzsír begyűjtésére alkalmas 250 literes edényt helyeztek ki.

Magyarországon a háztartásokban évente több tízezer liter sütőolajat és sütőzsírt használnak fel, melynek egy része a lefolyókba, szemétgyűjtőkbe és a természetbe kerül. Egyetlen liter használt sütőolaj egymillió liter ivóvizet képes beszennyezni és fogyasztásra alkalmatlanná tenni. Olaj és zsiradék elégetése esetén rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe. A magyarországi háztartásokban keletkezett használt sütőolaj és sütőzsiradék szelektív gyűjtése nagyrészt még megoldatlan, csak pár benzinkúton és hulladék­udvarban volt eddig leadható az anyag.

– A magyar Biotrans Kft. új, ingyenes környezetvédelmi rendszert épít ki, mely során az önkormányzatok részére lehetőséget biztosít arra, hogy a településeken a lakosság elérhető közelségben adhassa le a sütőolajat – tájékoztatott Bene Nándor, Tornyiszentmiklós polgármestere. – Mi is igyekszünk védeni környezetünket, ezért csatlakoztunk ehhez a számunkra ingyenes lehetőséghez – tette hozzá. – Az összegyűjtött anyag tisztításra és feldolgozásra kerül, majd bioetanol készül belőle. A rendszer „cseppmentes”, mert az anyagot zárt csomagolásban – PET-palackban vagy befőttesüvegben – tehetik a gyűjtőedénybe, így nem szennyezi be a gyűjtő környezetét – magyarázta a polgármester.

Právicsné Végh Melinda elhelyezi az első sütőolajadagot
Fotó: Korosa Titanilla

Bene Nándor elmondta még, hogy a kommunális hulladékba keverve az olaj és zsír jelentősen megnehezíti a hulladék kezelését és növeli a lebomlási idejét. A talajba kerülve pedig károsítja a talajflórát, takarmányba keverve is káros, mivel a mérgező anyag újra visszakerül a táplálékláncba. Leterheli a szenny­víztisztítókat, csökkenti a lefolyócsövek áteresztő képességét, és ez akár dugulásokhoz vezethet, illetve táplálja az élősködőket és a patkányokat. Utóbbiak Tornyiszentmiklóson is előfordulnak.

– Az önkormányzatok szempontjából mindenképpen fontos megemlíteni, hogy a csatornázott területeken a gyűjtés nyomán csökkenhet a csatornahálózat szennyeződése és dugulása, illetve a szenny­víztisztító üzemeltetésére költött összeg – folytatta. – A gyűjtő cég az ingyenes telepítés és a rendszeres, ingyenes edénycsere mellett minden visszagyűjtött hasznos kilo­gramm anyag után 25 forintot térít vissza az önkormányzatok által meghatározott célra. Úgy gondoltuk, hogy a Tornyiszentmiklós és Dobri Községek Gyermekeiért Alapítványt jelöljük meg kedvezményezett szervezetként – mondta végezetül Bene Nándor.

Csömödérben is elhelyeztek háztartási sütőolaj és sütőzsír begyűjtésére alkalmas kukát a szelektív hulladékgyűjtő szigetnél. A környezettudatosság egyre nagyobb a lakosság körében, az önkormányzat is nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában